Nieuwe robuuste compacts van Nikon

Naast de eerder besproken objectieven (hier en hier) heeft NIkon ook een groot aantal compactcamera’s op de CP+ laten zien. Om het overzichtelijk te houden bespreken we ze niet in één keer, maar zijn ze aan de hand van de behuizing opgesplitst. We beginnen met de robuuste modellen; de bridgecamera’s en ‘gewone’ compactcamera’s volgen later.

Robuust of niet robuust?

In het segment van camera’s die tegen een stootje kunnen heeft Nikon twee nieuwe modellen geïntroduceerd: de Coolpix S31 en AW110. Wie de naamgeving van Nikon een beetje kent, ziet dus direct dat maar één van deze modellen in de All Weather-categorie geplaatst is. De Coolpix S31 is met zijn Style-benaming voor dagelijks gebruik, en valt ondanks zijn verstevigde behuizing dus niet in de robuuste categorie. Het verschil zit hem in de mate van versteviging; die is bij de S31 wat minder dan bij de AW-modellen.

Coolpix S31

De S31 is technisch een vrij eenvoudige camera, die over een smartphone-achtige sensor beschikt. Een paar jaar geleden zou dit een groot minpunt zijn, maar tegenwoordig presteren die sensors eigenlijk goed genoeg voor dagelijks gebruik. En dat is precies waar deze camera voor bedoeld is.

De 10 megaixel 1/2.9 inch sensor is gecombineerd met een 4,1-12,3 mm objectief. Dat levert een kleinbeeldequivalent op van 29-87 mm. Het diafragma verloopt daarbij van F/3.3 tot F/5.9. Naast fotograferen kan de camera uiteraard ook filmen, maar dat is wel beperkt tot 720p. Achterop zit een 2,7 inch scherm met een bescheiden resolutie van 230.000 pixels. Hoewel dit geen aanraakscherm is, speelt het toch een belangrijke rol in de bediening. Links naast het scherm zitten namelijk vier knoppen, waarvan de functie op het scherm wordt aangegeven. Zo kan de functie van een knop constant aan de situatie worden aangepast.

De behuizing is het sterkste punt van deze camera, letterlijk en figuurlijk. Hij is waterdicht tot 5 meter, stofdicht, en schokbestendig tot een val van 1,3 meter. Daarmee mag het misschien niet de stevigste camera op de markt zijn, maar voor dagelijks gebruik (en bijvoorbeeld een wat ruwere behandeling door kinderen) is dit ongetwijfeld voldoende.

Coolpix AW110

Wie toch op zoek is naar een ‘echte’ buitencamera, kan terecht bij de nieuwe AW110. Deze camera scoort niet alleen beter op water- en schokbestendigheid, maar is daarnaast ook nog vorstbestendig tot een temperatuur van -10 graden Celsius. Daarnaast beschikt hij over GPS, een barometer, hoogtemeter en een dieptemeter. Al deze gegevens worden met de foto’s ogeslagen, zodat je later precies kunt zien onder welke omstandigheden een foto gemaakt is.

Wil je de foto’s van je laatste avonturen direct via social media delen? Dat kan ook. De camera beschikt over een WiFi-module om verbinding te maken met een smartphone. Deze smartphone kan overigens ook als afstandsbediening gebruikt worden, wat handig is bij zelfportretten, of als je de camera als actioncam inzet.

De AW110 in camouflage-uitvoering: waterdicht tot 18 meter, en schokbestendig tot 2 meter.

De techniek die in de behuizing zit, is ook van een hoger niveau dan de S31. De 16 megapixel sensor is van het gebruikelijke 1/2.3″-formaat. Omdat deze sensor van het snel uitleesbare CMOS-type is, kan de AW110 wel op 1080p filmen. De zoomlens heeft een omgerekend bereik van 28-140mm bij een diafragma van F/3.9-4.8, en is voorzien van optische stabilisatie. De resultaten zijn te bekijken op een 3 inch OLED-scherm met een resolutie van 614.000 pixels.

Prijs en beschikbaarheid

De Coolpix S31 is vanaf 21 februari verkrijgbaar in vijf kleuren: geel, roze, blauw, wit en bruin. De adviesprijs bedraagt €109. De Coolpix AW110 ligt tegelijk met de S31 in de winkel, maar je zal wel wat dieper in de buidel moeten tasten: de adviesprijs voor dit model is €349. Naast de hier afgebeelde camouflage-uitvoering is hij ook in normale kleuren beschikbaar, te weten blauw, zwart en oranje.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *