Nieuwe Nikon 1 lenzen: 10-100mm f/4-5.6 en 6,7-13mm f/3.5-5.6

Tijdens de CES kondigde Nikon ook twee nieuwe Nikon objectieven aan voor de Nikon 1 systeemcamera’s. De Nikkor VR 6.7–13mm is een ultragroothoekzoomobjectief, vergelijkbaar met 18-35mm fullframe (en circa 10-22mm op APS-C). De lens heeft een beeldhoek van 100° en is daarmee de wijdste lens van alle 1 Nikkor-objectieven. Hij is daardoor ideaal voor het fotograferen van landschappen en krappe ruimtes (met veel mensen). De lens voelt degelijk aan met een metallic behuizing (in zilver en zwart). Ook is het uitgerust met beeldstabilisatie (VR), waardoor met langere sluitertijden uit de hand kan worden gefotografeerd.

1 Nikkor 6.7-13

De Nikkor 6,7-13mm supergroothoek

De Nikkor VR 10–100mm f/4.0–5.6 (27-270mm fullframe) is een relatief compacte superzoom die 10x optische zoom biedt. Volgens Nikon zelf is het ‘t kleinste draagbare 10x zoomobjectief ter wereld. Deze lens bevat eveneens een degelijke metallic behuizing en is verkrijgbaar in zwart, zilver en wit. Nikon had al eerder een 10-100mm lens uitgebracht voor de Nikon 1-serie (tegelijkertijd met de introductie), maar deze was aanzienlijk groter. Het verschil is wel dat de oorspronkelijke 10-100mm over ‘PowerZoom’ beschikt, waarmee elektronisch in- en uit kan worden gezoomd. Met name voor video is dat een groot pluspunt.

1 Nikkor 10-100

De Nikkor 10-100mm superzoom

Prijs en beschikbaarheid

De nieuwe 10-100mm f/4-5,6 superzoom is naar verwachting leverbaar vanaf 7 februari voor € 539 en de 6,7-13mm f/3,5-5,6 supergroothoek ligt exact een maand later in de winkels (7 maart) voor een adviesprijs van € 519.

De 10-100mm helemaal uitgezoomd en ingezoom (ga met de muiswijzer op de foto staan om het verschil te zien)

PERSBERICHT

Nikon breidt het 1 NIKKOR gamma uit met twee nieuwe objectieven: het 1 NIKKOR VR 6.7–13mm f/3.5–5.6 ultragroothoekzoomobjectief en het krachtige 1 NIKKOR VR 10–100mm f/4.0–5.6 objectief met 10x zoom. De twee nieuwe objectieven zijn in 2012 al aangekondigd en maken het 1 NIKKOR-gamma nog completer.
Details
De 1 NIKKOR VR 6.7–13mm is een ultragroothoekzoomobjectief en de 1 NIKKOR VR 10–100mm is een krachtig objectief met 10x zoom. Beide objectieven zijn voorzien van het vibratiereductiesysteem van Nikon. Dit corrigeert ongewenste bewegingsonscherpte en zorgt voor haarscherpe foto’s en films. Beide zijn uitgerust met een intrekbaar objectiefmechanisme. Dit zorgt ervoor dat het objectief wordt ingetrokken wanneer het niet wordt gebruikt, wat de draagbaarheid zeer ten goede komt.

Matthieu van Vliet, Country Manager Nikon Nederland, is duidelijk enthousiast over de nieuwe objectieven: “Het Nikon 1-systeem is uitgegroeid tot een doorslaand succes. Dat is in niet geringe mate te danken aan onze 1 NIKKOR-objectieven, die ervoor hebben gezorgd dat mensen hun fotografietalenten ten volle kunnen ontwikkelen. Met deze twee nieuwe objectieven komt het totaal aantal objectieven in het 1 NIKKOR-assortiment op acht. De compacte 1 NIKKOR VR 6.7–13mm is het eerste ultragroothoekzoomobjectief in het 1 NIKKOR-gamma. Het is een logische keus voor mensen die prachtige scherpe foto’s willen maken van stijlvolle interieurs of in één keer met de hele familie op een groepsfoto willen.”

Matthieu van Vliet concludeert: “Aan de andere kant van het assortiment hebben we de 1 NIKKOR VR 10–100mm, een draagbaar en uiterst veelzijdig objectief waarmee je zowel groothoek- als teleopnamen kunt maken. Dit is een ideaal objectief voor op vakantie of een lang weekend, wanneer je diverse foto’s wilt kunnen maken, maar geen zin hebt om met verschillende objectieven te zeulen.”

Het 1 NIKKOR-concept
Met de 1 NIKKOR-objectieven kun je het leven in al zijn facetten uitzonderlijk scherp vastleggen. Het groeiende assortiment objectieven, bedoeld voor mensen met een actieve leefstijl, is geschikt voor tal van toepassingen, mede doordat elk objectief is geoptimaliseerd voor filmopnamen. In combinatie met de draagbaarheid, kracht en snelheid van de Nikon 1-camera’s komen de uiterst compacte 1 NIKKOR-objectieven uit het Nikon 1-systeem uitstekend tot hun recht.

Beide objectieven zijn uitgerust met voor Nikon 1 geoptimaliseerde optica en staan garant voor scherpte van rand tot rand, met dank aan de asferische lenselementen en ED-glaselementen, die zorgen voor een resolutie en contrast van een ongekend hoog niveau. Door hun compacte afmetingen en lichte gewicht dragen ze bij aan het draagcomfort van het Nikon 1-systeem, zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Verder zorgt het Nikon-glas voor verbluffend scherpe beelden met sprankelende kleuren en rijke contrasten.

1 NIKKOR VR 6.7–13mm f/3.5–5.6 ultragroothoekzoomobjectief
Als je een foto bekijkt die is gemaakt met het 1 NIKKOR VR 6.7–13mm objectief, krijg je het gevoel dat je erbij was toen de foto werd gemaakt. Met het eerste ultragroothoekzoomobjectief voor het Nikon 1-systeem kun je dichter bij je onderwerp komen dan ooit en krijg je alles er nog steeds op.

Net als andere 1 NIKKOR-objectieven wordt dit objectief gekenmerkt door een perfecte balans tussen draagbaarheid, kracht, snelheid en kwaliteit. Met een brandpuntsbereik van 6,7–13mm (kleinbeeldequivalent: ca. 18-35mm) en een beeldhoek van 100° — de grootste van alle 1 NIKKOR-objectieven — leent dit objectief zich bij uitstek voor het accentueren van de weidsheid van een indrukwekkend landschap, het maken van groepsfoto’s waar je hele familie op past en het vastleggen van prachtig gedetailleerde composities van stijlvolle interieurs.

Dit lichtgewicht ultragroothoekzoomobjectief met zijn aantrekkelijke, compacte ontwerp en zijn hoogwaardige metallic behuizing is verkrijgbaar in zilver en zwart. Dankzij het ingebouwde vibratiereductiesysteem dat bewegingsonscherpte tegengaat kun je met het volste vertrouwen vanuit de hand fotograferen en filmen. Het soepele diafragmamechanisme schakelt moeiteloos tussen zachte en scherpe achtergronden. Op die manier komt je onderwerp altijd goed uit de verf, ook bij filmopnamen.

Krachtig 1 NIKKOR VR 10–100mm f/4.0–5.6 objectief met 10x zoom
Het kleinste¹ draagbare zoomobjectief (10x) ter wereld beschikt over een krachtig zoombereik en is daarmee een logische keus wanneer je een verafgelegen onderwerp dichterbij wilt halen. Het veelzijdige en zeer draagbare 1 NIKKOR VR 10–100mm objectief is van alle markten thuis, van close-ups tot sportactiviteiten in de verte.

Deze veelzijdige alleskunner met een brandpuntsbereik van 10–100 mm (kleinbeeldequivalent: 27–270 mm) heeft een maximaal diafragma van f/4,0–5,6 en is geschikt voor groothoek- én teleopnamen. Het stabilisatiesysteem met vibratiereductie zorgt voor kraakheldere foto’s en films die staan als een huis, zelfs bij de maximale zoomstand.Dit veelzijdige objectief, dat opvalt door zijn elegante en compacte ontwerp en metallic behuizing van hoge kwaliteit, is verkrijgbaar in zwart, zilver en wit, en is bijzonder prettig in het gebruik.

Accessoires
De zachte lensopbergtas CL-N101 beschermt de 1 NIKKOR-objectieven tegen stof en krassen. Met de zonnekap met bajonetvatting HB-N106 kun je je 1 NIKKOR-objectief tegen binnenvallend licht beschermen en lichtvlekken en beeldschaduwen tot een minimum beperken. Wanneer de kap niet wordt gebruikt, kan deze omgekeerd op het objectief worden bevestigd en veilig worden vergrendeld met de draaisluiting. De zonnekap met bajonetvatting HB-N105 wordt meegeleverd bij aankoop van de 1 NIKKOR VR 6.7–13mm.

Het 1 NIKKOR-assortiment
Het huidige 1 NIKKOR-assortiment bestaat uit het compacte, lichtgewicht zoomobjectief 1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 waarmee je elk fotomoment optimaal kunt benutten, het compacte telezoomobjectief 1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6, het platte groothoekobjectief met vaste brandpuntsafstand 1 NIKKOR 10mm f/2.8, het motorgestuurde zoomobjectief 1 NIKKOR VR 10-100mm f/4.5-5.6 PD-ZOOM, bij uitstek geschikt voor het opnemen van films, het zeer platte objectief 1 NIKKOR 11-27.5mm f/3.5-5.6 met 2,5x zoom en het objectief met vaste brandpuntsafstand en snel maximaal diafragma 1 NIKKOR 18.5mm f/1.8. Met de toevoeging van de twee nieuwe objectieven komt het totaal aantal op acht.

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *