Nieuwe maanduitdaging: Macro en Close-Up

De nieuwe maanduitdaging “Macro en Close-Up” is op 1 juni van start gegaan en loopt tot en met 31 juli. Omdat niet iedereen over een macro-objectief (1:1 tot 10:1 beeld) beschikt, is het ook mogelijk om met close-up foto’s (tot 1:4) aan de competitie deel te nemen. Vrijwel iedereen heeft zo’n objectief in zijn tas zitten, dus daardoor hoef je geen enkele belemmering te ondervinden.

Macro, maar ook close-up ontsluit vaak een wereld waar we ons in onze dagelijkse praktijk niet altijd bewust van zijn. Het kan zelfs als een soort vergrootglas werken, waardoor we dingen zien die met het blote oog niet/nauwelijks waar te nemen zijn. Scherpte, scherptediepte, compositie en licht zijn je grote vrienden, maar tevens ook je grote vijanden. Het komt zeer nauw bij deze tak van fotografie en laat je daarom niet ontmoedigen door een grote uitval van foto’s. Zelfs professionele fotografen hebben zeer veel foto’s die zij afkeuren, waarbij scherptediepte en scherpte vaak de grote boosdoeners zijn.

Take off....
Ook met een gewone kitlens zijn nog leuke close-ups te maken.
Foto van Pjerry

Jullie worden van harte uitgenodigd om aan deze competitie, met als inzet een eeuwige roem, deel te nemen. In de competitie kun je je foto’s plaatsen. Wil je eerst een vliegertje oplaten, of de foto nog verbeteren dan is er de mogelijkheid om de foto eerst in de discussie te bespreken. Daar kun je ook praten over technieken en vragen om advies. In beide topics heeft Eric Veth – de bedenker van deze uitdaging – wat verwijzingen naar voorbeelden en theorie staan. Je mag van Eric helemaal los gaan: stacking, HDR, speciale belichtingen, enz. enz. alles is toegestaan.

Macro van een vlieg
Met macro-fotografie kun je dingen zien die je met het blote oog niet kunt waarnemen
Foto van Eric Veth

Vorige uitdaging (Zwart-Wit)

Met ingang van de nieuwe uitdaging is de vorige tot een eind gekomen. Op dit ogenblik kan, tot en met 7 juni, op de foto’s in die competitie gestemd worden. Je kunt een stem uitbrengen (5 punten totaal) op één of meerdere foto’s. Stemmen doe je uitsluitend door een PB te sturen naar Pjerry, met als kop de maanduitdaging Zwart-Wit en dan de foto’s die jij uitgekozen hebt. Gebruik daarbij de aanduiding die in de spreadsheet wordt gebruikt.

Na 7 juni volgt vrijwel direct de uitslag. Dan is er twee dagen de tijd om op- of aanmerkingen te plaatsen (je ziet je stemmen niet terug, of het is fout ingevuld, of…) waarna de uitslag definitief wordt. De winnende foto’s (goud, zilver en brons) worden dan in de Hall of Fame geplaatst.

Links

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *