Nieuwe high-end compact van Samsung: EX2F

We hebben het al vaker geschreven: nieuwe compactcamera’s worden steeds hoger in de markt gezet, om een bestaansrecht te houden ten opzichte van het groeiende smartphone-bezit. De zojuist geïntroduceerde Samsung EX2F is daar geen uitzondering op; ook deze nieuwe telg in Samsung’s ‘SMART’-familie heeft indrukwekkende specificaties.

De beeldvangers

Het pronkstuk van de camera is ongetwijfeld het objectief. Het zoombereik loopt van 24 tot 80 mm (omgerekend naar kleinbeeld), waarbij het maximale diafragma maar liefst van f/1.4 tot f/2.7 loopt. Daarnaast is het objectief voorzien van beeldstabilisatie en een ingebouwd ND-filter.

De sensor is met 1/1.7″ ook iets groter dan gebruikelijk. Het is hetzelfde formaat als in de Canon Powershot S100/G12, en de Nikon P7100. Maar waar Canon en Nikon een CCD gebruiken, heeft Samsung voor een BSI-CMOS ontwerp gekozen.

Met deze sensor kunnen foto’s in 12 megapixels geschoten worden, waarbij opslag in RAW-formaat ook tot de mogelijkheden behoort. Video wordt vastgelegd in Full-HD (1080p, 30 beelden per seconde), met H.264-compressie. Dankzij de Dual Capture-functie hoef je overigens niet tussen foto’s en video’s te kiezen: tijdens het filmen blijft het mogelijk om foto’s in de hoogste resolutie te maken.

Bediening

De bediening is vrijwel gelijk aan de EX1. Bovenop vinden we twee instelwielen voor de belichtings- en opnamestanden. De belangrijkste toevoegingen zijn de WiFi- en de SMART-stand, die de eerder besproken draadloze functionaliteit mogelijk maken. Achterop vinden we een uitklapbaar 3,0 inch AMOLED-scherm en de gebruikelijke bedieningsknoppen. Het draaiwiel aan de voorkant is ook gebleven.


Prijs en beschikbaarheid

Over de prijs en beschikbaarheid in Nederland is nog niets bekendgemaakt. In de VS is hij vanaf augustus te koop tegen een adviesprijs van $549 (excl BTW), dus wij verwachten in Nederland ook een prijs van zo’n €549 (incl. BTW). Dit betekent dat de EX2F bijna twee keer zo duur wordt als de EX1. In het persbericht wordt niet vermeld of de EX2F het oude model vervangt, of dat de EX1 ook in productie blijft.

Specificaties

Beeldsensor 12,4 megapixel 1/1,7″ BSI CMOS
Objectief F/1.4 24-80 mm 3,3x zoom

Beeldstabilisatie

Dual IS (OIS + DIS)
Beeldscherm 3.0” uitklapbaar VGA AMOLED scherm
Gevoeligheid (ISO) Auto, 80 ~ 3200, (6400 ~ 12800 extended mode)
Foto’s 12M, 10MP, 9MW, 8M, 8M (1:1), 5M, 3M, 2MW, 1M
Video Full HD 1080 / 30p (H.264)
3.3x optische zoom tijdens video-opnames
Video-uitgangen AV, HDMI 1.4
Extra opname-
mogelijkheden
Live / Action / 3D Panorama, Smart Auto, Picture in Picture (Image / Movie), Split Shot, Artistic Brush, Magic Frame, ND Filter On / Off, Dual Capturing, Continuous Shot (10M), High speed recording
Wi-Fi Connectivity Mobile Link, Remote Viewfinder, Social Sharing, Email, Sky Drive, Auto Backup, TV Link, Wi-Fi Direct
Meegeleverde software iLauncher, PC Auto Backup, Samsung Raw Converter
Opslag SDSC, SDHC, SDXC
Batterij SLB-10A
Afmetingen (BxHxD) 112 x 62 x 29 mm
Gewicht 294g (zonder batterij)
Optionele accessoires OVF1 (optische zoeker), EM10 (externe microfoon), SEF42A (GN.24 flitser)

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *