Nieuwe Compact Prime en Zoom van Carl Zeiss

Carl Zeiss heeft twee nieuwe objectieven in de Compact-familie aangekondigd: één met een vaste brandpuntsafstand, en een zoomobjectief. Omdat het om speciale video-objectieven gaat worden ze echter niet op de Photokina fotografiebeurs geïntroduceerd, maar op de iets eerder gehouden International Broadcasting Convention (IBC). Deze beurs wordt ieder jaar  in het RAI beursgebouw in Amsterdam gehouden, en is wereldwijd een van de belangrijkste beurzen voor film, TV en radio. Dit jaar vindt hij plaats van 6 t/m 11 september.

Compact Prime CP.2 25/T2.1

De nieuwe 25mm is de laatste Compact Prime in het 25-135mm bereik die wordt bijgewerkt tot een lichtsterkte van T/2.1. De huidige versie heeft nog een diafragma dat tot T/2.9 open kan. Volgens produktmanager Anna Rausch is de grotere opening mogelijk door een nieuwe constructie met bijzondere glassoorten, waardoor chromatische abberratie vrijwel geheel geëlimineerd wordt.

Veel technische gegevens worden er verder niet gegeven, en de MTF-grafieken ontbreken voorlopig ook. We kunnen alleen wel melden dat de grotere opening ten koste is gegaan van de minimale scherpstelafstand. Die is vergroot van 17 cm naar 26 cm. Het gewicht blijft met 900 gram gelijk.

Compact Zoom CZ.2 28-80/T2.9

Het tweede nieuwe video-objectief is een Compact Zoom. Tot nu toe had Carl Zeiss slechts één zoomobjectief in het Compact-assortiment, namelijk de 70-200mm die in april geïntroduceerd is.Nu komt daar met de CZ.2 28-80mm T/2.9 een tweede model bij dat qua zoombereik mooi op de 70-200 aansluit.

Net als bij de primes moeten we dat “compact” wel in video-perspectief zien, want vergeleken met een gewoon SLR-objectief is hij behoorlijk uit de kluiten gewassen: 20 cm lang, en een gewicht van 2,5 kg.

Prijs en beschikbaarheid

De CP.2 25mm T/2.1 is vanaf begin oktober verkrijgbaar. De adviesprijs bedraagt €3300 excl. BTW. Mensen die in de nieuwe CZ.2 28-80mm T/2.9 geïnteresseerd zijn, moeten iets langer wachten. Dit objectief wordt in het tweede kwartaal van 2013 verwacht, tegen een adviesprijs van €14.900 excl. BTW.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *