Nieuwe CF-kaart met ingebouwde “Raid 1”

Ondanks dat er gedacht wordt dat met het sneller worden van de SD-kaarten en de snelle “opvolger” van Compact Flash, XQD, al in gebruik is, het einde betekent van de CompactFlash kaart, zijn er nog steeds onwikkelingen die de kaart sneller maken en nieuwe mogelijkheden meegeven. Eén van die ontwikkelingen is deze opmerkelijke kaart van het Japanse bedrijf Amulet. Zij claimen een CF-kaart die zowel op de “normale” manier kan werken als in een Raid 1-achtige (mirroring) mode. Dit moet volgens Amulet leiden tot een aanzienlijke foutenreductie.


Amulet Wise CF-kaart Duo-serie

De XQD-kaart is tot nog toe geen groot succes. De kaart wordt slechts door één camera ondersteund (Nikon D4) en van belangrijke kaartproducenten, zoals Sandisk en Kingston, zijn nog geen plannen bekend dat zij de kaart in hun assortiment gaan voeren. Misschien is het daarom niet zo vreemd dat er nog steeds volop ontwikkeling is rondom de CF-kaart. In maart bijv. heeft Amulet 3 nieuwe kaarten op de markt gebracht met een snelheid van 150 MB/s.

Op 14 juni zal hun nieuwste telg beschikbaar komen, de Wise CF Duo-serie. De kaart kan gebruikt worden als een normale 60 MB/s CF-kaart, maar ook kun je hem zetten op een RAID 1-achtige stand, waarbij het geheugen in twee gelijke (gescheiden) delen wordt gesplitst. Beide delen worden dan gelijktijdig aangesproken voor lezen of schrijven. De performance  wordt, evenals het beschikbare geheugen, hierdoor gehalveerd (van 60/50 MB/s lees/schrijf naar 30/25 MB/s). Amulet claimt dat door deze mirroring het foutpercentage dratisch lager uit zal vallen dan bij gewone kaarten.
Op ieder gewenst moment kan omgeschakeld worden van de normale- naar de mirroring-mode. Echter de kaart moet dan wel opnieuw geformateerd worden.

Veel DSLR’s hebben al twee sloten. Maar voor degenen voor wie betrouwbaarheid een erg groot goed is, of in het geval dat een kaart of slot kapot is, kan deze Wise CF Duo uitkomst bieden.

De 64/32 GB kaart krijgt een adviesprijs mee van ruim € 293,=. (bij Amazon te verkrijgen voor  € 236,=) en wordt vanaf 14 juni (VS, Japan) verscheept. Wat de prijs zal gaan doen in de Benelux en wanneer de kaart hier beschikbaar komt is nog niet bekend.
Van de 32/16 kaart is de prijs nog niet bekend, naar verwachting komt deze in juli (VS, Japan) beschikbaar.

De Japanse site (we hebben hem al laten vertalen) is hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *