Nieuw gratis tetheringprogramma voor Nikon

Er bestaan legio opties als je je Nikon camera wil besturen via je computer. Het beste voorbeeld is uiteraard Nikon’s eigen Camera Control Pro 2, maar met een adviesprijs van 179 euro is een goedkoper alternatief wel prettig. Uiteraard bestaan deze alternatieven, meestal zelfs gratis. Sofortbild is daar een zeer goed voorbeeld van, een gratis en gebruiksvriendelijke software die zowat alles kan doen wat je zou nodig hebben. Alleen is dit programma enkel beschikbaar voor Mac OS X. Voor Windows bestaat er niet zo’n gebruiksvriendelijk en gratis tetheringprogramma. De compatibiliteit is soms niet erg ruim en het kan moeilijk zijn om alles werkend te krijgen.

Nikon Camera Control

Gelukkig is daar nu een verandering in gekomen. Sinds kort is er een nieuw tetheringprogramma op het internet verschenen, namelijk de Nikon Camera Control (NCC). Een gratis en zelfs opensource programma dat normaal gezien alle courante camera’s ondersteunt. Volgende camera’s zijn al getest en werken perfect met het programma: Nikon D3000, D3100, D5100, D5000, D90, D7000, D300 en D800. De lijst zal na verloop van tijd natuurlijk veel langer worden.

Nikon Camera Control

Het nut van tethering

Maar waarom zou je eigenlijk willen gebruik maken van tethering? Allereerst kun je je foto’s meteen zien op een groter scherm en krijg je een aantal extra functies die je camera misschien niet ingebouwd heeft. Zo kun je bijvoorbeeld heel makkelijk timelapse-opnames maken of een HDR opname. Een downloadlink vind je op  de Google Code-pagina. Voor Canon gebruikers kun je altijd gebruik maken van de EOS Utilities die meegeleverd wordt bij Canon camera’s.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *