Monitortest: grote verschillen stroomverbruik

Vanaf morgen ligt Hardware.Info Magazine #5/2010 in de winkel, met daarin onder andere een grote vergelijkingstest van meer dan 50 monitoren met een beeldschermdiagonaal van 23 en 24 inch. Deze test wijst onder andere uit dat er grote verschillen zijn tussen de geteste modellen qua stroomverbruik.

Dell ST2420L
Dell ST2420L

Van de geteste exemplaren zijn de zuinigste schermen de Dell ST2420L en de LG E2360V-PN en E2340T-PN. Alle drie maken gebruik van LED-verlichting, inmiddels de meest toegepaste vorm van achtergrondverlichting van beeldschermen. Slechts 17 modellen in de test maakten nog gebruik van de oudere CCFL-techniek. De zuinigste modellen met deze techniek verbruiken zo’n 50 procent meer stroom dan de zuinigste beeldschermen met LED-achtergrondverlichting.

LG Flatron E2360V-PN
LG E2360V-PN

Bij een prijs van 2 euro per watt op jaarbasis bij 24/7-continugebruik, kost een zuinige LED-monitor op jaarbasis circa 15 euro, uitgaande van 9 uur gebruik per werkdag. De minst zuinige schermen in de test van Hardware.Info verbruiken meer dan twee keer zoveel, ruim 45 watt. Bij identiek gebruik levert een dergelijk scherm een kostenpost op van bijna 34 euro per jaar. Een zuinig scherm levert dus een besparing op van ca. 44%. Voor een bedrijf met 250 werkplekken betekent dat al duizenden euro’s die potentieel bespaard kunnen worden.

EU-wetgeving

Hardware.Info Magazine #6/2010Minstens zo belangrijk als verbruik tijdens kantooruren is het stroomverbruik daarbuiten: ook in stand-by stand is sprake van enig energieverbruik. EU-wetgeving (2005/32/EG) dicteert een verbruik van 1 watt of minder; op drie schermen na voldoen alle door Hardware.Info geteste schermen aan die norm. Het verschil tussen het zuinigste scherm (0,1 watt) en het minst zuinige (1,6 watt) lijkt aanzienlijk, maar alleen de grootste bedrijven met duizenden werkplekken zullen een significant verschil op de energierekening zien.

Opvallend is dat vrijwel alle geteste beeldschermen ook in geheel uitgeschakelde stand nog enige stroom verbruiken – alleen de Dell P2411H verbruikt daadwerkelijk 0 watt, de andere modellen variëren van 0,1 tot 0,8 watt. Wie geheel geen stroom wil verbruiken, kan dus het beste gebruik maken van een stekkerblok met aan-uitschakelaar.

De volledige resultaten van de monitorentest van Hardware.Info is te lezen in Hardware.Info Magazine #5/2010, verkrijgbaar in de betere boek- en bladenhandel vanaf 5 november 2010. Het volledige overzicht van geteste schermen vind je op http://nl.hardware.info/webid/412.

LCD-monitoren verbruiken het meeste energie bij een volledig zwart beeld. De twee LG monitoren schakelen het backlight geheel uit wanneer het beeld volledig zwart is.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *