Moderne geschiedenis van de mens in 100 foto’s

De moderne geschiedenis van de mens vastleggen voor toekomstige beschavingen, dat was de opdracht voor kunstenaar Trevor Paglen. Foto’s gebruiken is daarbij geen vreemde keuze. Maar hoe zorg je ervoor dat die foto’s na miljarden jaren ook nog te zien en te vinden zijn?

Foto The Last Pictures

Kunstwerk in een baan om de aarde

Creative Time heeft op 20 november The Last Pictures gelanceerd. Dit is een archief schijf gemaakt door kunstenaar Trevor Paglen. De schijf is in een baan om de aarde gebracht waar het miljarden jaren aan de buitenkant van de communicatie sateliet EchoStar XVI bewaard blijft. Voor dit kunstwerk zijn honderd foto’s miniscule geëtst in een silicium schijf. De schijf is in een vergulde omhulsel aan de buitenkant van de sateliet bevestigd. Het kunstwerk blijft dan in een baan om de aarde tot in virtuele eeuwigheid. De kunstenaar beschrijft de beelden als de grotschilderingen uit de 21e eeuw. Om tot de selectie van honderd foto’s te komen heeft Paglen jaren onderzoek gedaan waarbij hij in overleg is gegaan met filosofen, wetenschappers, ingenieurs, kunstenaars en historici.

Detail van geëtste foto's

Laatste resten van de menselijke beschaving

Het project komt voort uit het idee dat de communicatie satellieten in een baan rond de aarden uiteindelijk de culturele en materiële overblijfselen zijn van de late 20e en vroege 21e eeuw. Ze zullen de tand des tijds beter weerstaan dan al het andere dat door mensen is gemaakt. De satelieten op een hoogte van 15.000 km ondervinden geen erosie en zullen in omloop blijven tot de zon verandert in een rode reus over 4,5 miljard jaar. The Last Pictures verbeelden een toekomstige aarde waar geen enkel bewijs te vinden is van de huidige beschaving anders dan de vervallen satellieten.

Grootte van The Last Pictures

Bijbehorend boek

Waar het op de satelliet bevestigde kunstwerk moet wachten op ontcijfering door toekomstige beschavingen, kunnen we nu al kijken naar de selectie van de 100 foto’s die op het kunstwerk geëtst zijn. Daarvoor moet je dan wel het boek kopen, dat via de site te bestellen is. Ook vind je daar een preview. 

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *