MIT ontwikkelt chip die foto’s automatisch perfectioneert

Een nieuwe chip van de Amerikaanse universiteit MIT belooft een kleine revolutie voor de fotografie. De chip perfectioneert foto’s direct nadat ze gemaakt zijn. Zo kan de belichting automatisch worden bijgesteld, waardoor over- of onderbelichting niet meer voor zal komen. Ook wordt het dynamisch bereik vergroot door drie verschillende foto’s via HDR samen te voegen. Ook foto’s met en zonder flits kunnen worden samengevoegd, zodat de natuurlijke sfeer behouden blijft en het onderwerp toch goed belicht wordt. Ruis wordt eveneens automatisch gefilterd, via een zogenaamd slim bilateraal filter (waarbij gekeken wordt naar de helderheid van naburige pixels). 

Een close-up van de chip van MIT

Geen software meer nodig

Nu kan dit alles op dit moment ook wel via beeldbewerkingssoftware, maar daar zit juist het grote pluspunt, aldus de onderzoekers. Normaal kost het samenvoegen van foto’s toch zekere enkele seconden. Doordat alle algoritmen in de beeldchip zitten ingebakken, kost dit nu een fractie van de tijd. Een foto van 10 megapixels kan in een paar honderd milliseconden worden bewerkt en de energie die daarvoor nodig is, is een stuk lager dan normaal. De chip leent zich daardoor perfect voor in smartphones en tablets, aldus de onderzoekers. Het onderzoek werd gesponsord door de Taiwanese fabrikant Foxconn (bekend van de iPhone).

De foto toont een demonstratiesysteem waarbij een speciale processor (uiterst links) via een computer gekoppeld wordt aan een camera. 

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *