Mini geotagging accessoire van Foolography

Op de CES liepen we tegen de geotagging-producten aan van het Duitse bedrijf Foolography. Hoewel gps-functionaliteit bij compactcamera’s steeds gebruikelijker wordt, is het bij spiegelreflexcamera’s alleen mogelijk met behulp van zeer dure accessoires (Sony is hierop een uitzondering met de a55, a65 en a77). Er bestaan verschillende gps-accessoires van andere partijen, maar die zijn veelal onhandig in het gebruik of vrij lomp. Denk bijvoorbeeld aan losse gps-trackers die je positie bijhouden, waarvan je de data achteraf met je fotobestanden kunt synchroniseren. Of een gps die je op de flitsschoen monteert (waardoor je geen externe flitser meer kunt gebruiken).

De producten van Foolography – genaamd Unleashed – zijn zeer compact. Je plaatst ze rechtstreeks op de 8- of 10-pins communicatiepoort (in het geval van Nikon DSLR’s) en de omvang is slechts 2,3 bij 2 cm. Via die poort wordt de gps-data rechtstreeks in de EXIF-gegevens van de foto’s bewaard, zodat je dit niet nog een keer achteraf hoeft te doen. Daar moet wel bij worden opgemerkt dat het product zelf geen gps-ontvanger heeft; daarvoor is een aparte Bluetooth GPS ontvanger nodig, die draadloos gekoppeld kan worden aan de module. Bijvoorbeeld één van de vele eerder genoemde gps-trackers, maar ook een smartphone met een gps en Bluetooth kan voldoen (al is dit sterk afhankelijk van het type; voor Android zijn er meerdere apps beschikbaar, maar voor iOS is het aanbod beperkt). Ook werkt het concept alleen in combinatie met Nikon camera’s. Het is nog niet gelukt om dezelfde methode voor Canon DSLR’s toe te passen, omdat Canon derde partijen niet toestaat om rechtstreeks met de camera te koppelen. Volgens Foolography is het echter nog een kwestie van tijd (bijvoorbeeld via reverse-engineering).  

De Unleased-accessoire is compatibel met huidige Nikon DSLR’s en de Fujifilm S5 Pro en werkt samen met alle moderne Bluetooth GPS ontvangers. De huidige editie bevat een status LED met twee kleuren en een geintegreerde afstandsbediening (via Bluetooth). Wanneer het gps-signaal niet binnenkomt (zoals binnenshuis), wordt de laatst bekende positie opgeslagen. In toekomstige firmware-updates belooft het Duitse bedrijf dat twee camera’s ook kunnen samenwerken met één gps-tracker. De accessoire is los te koop voor circa € 150 (afhankelijk van het model), maar wordt in de winkels meestal geleverd in combinatie met een Bluetooth gps-tracker voor circa € 225.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *