Mijn volgende camera wordt een smartphone!

Ooit was ik volledig overtuigd van het nut van een spiegelreflex. De fotokwaliteit van compactjes hield te wensen over en je kon er amper wat op instellen. Een spiegelreflex bood superieure fotokwaliteit in alle omstandigheden en er was simpelweg geen goed alternatief. Maar sinds de komst van systeemcamera’s en smartphones ben ik aan dit standpunt gaan twijfelen. Een systeemcamera biedt over het algemeen exact dezelfde beeldkwaliteit als een spiegelreflex, terwijl hij véél compacter en lichter is. Een camera die je veel makkelijker ‘even’ meeneemt zul je vaker gebruiken, zou je zeggen. Natuurlijk is een spiegelreflex veelzijdiger, maar is dat het gesjouw waard? Ik vind van niet.

De beste camera

Goed. De stelling is dus dat je een compacte camera makkelijker meeneemt dan een grote. Maar dat kun je nog verder doortrekken dan alleen systeemcamera’s. Je kent vast wel de beroemde uitspraak ‘de beste camera is de camera die je altijd bij je hebt’. Die uitspraak ben ik de laatste tijd wat serieuzer gaan nemen. Op uitstapjes waarbij ik geen spannende dingen verwachtte, liet ik mijn spiegelreflex thuis en ging ik alleen met mijn telefoon op pad. Iets wat ik mijn jongere zusje en haar vriendinnen ook zag doen – zij peinst er niet over om een ‘echte’ camera te gaan kopen, omdat ze de foto’s van haar telefoon voldoende vindt. Natuurlijk heeft zij een andere kijk op fotografie dan een amateurfotograaf, maar het geldt volgens mij voor een meerderheid van de moderne consumenten. Dat wordt bevestigd door de dramatische verkoopcijfers van compactcamera’s.

‘De beste camera is de camera die je altijd bij je hebt…’

‘…je telefoon dus’

Testcamera: HTC One X+

Van de Technyx redactie ontving ik een splinternieuwe HTC One X+ om eens een paar weken te proberen als primaire camera. Tot die tijd had ik een simpele instaptelefoon met een camera die geen naam mag hebben. Met een beetje creativiteit kun je bij daglicht prima foto’s maken. De camera reageert zeer vlot en stelt erg snel scherp (er is zelfs een actiestand waarbij hij razendsnel 20 foto’s maakt). Ook de instellingsmogelijkheden zijn – voor een telefoon – heel behoorlijk. Zo kun je de ISO-waarde en de witbalans eventueel handmatig instellen. Belichtingscompensatie is er natuurlijk ook (en werkt heel eenvoudig) en zowel vooraf als achteraf kun je sleutelen aan kleuren (ofwel met de diverse filters plus dingen als en verzadiging). Een HDR- en Panoramastand zijn ook aanwezig (zonder dat je er apps voor nodig hebt). De P/A/S/M-standen ontbreken helaas, maar je kunt wel uit verschillende programmastanden kiezen (landschap, portret, macro, nacht en tegenlicht). Filmen kan hij natuurlijk ook (in FullHD) inclusief beeldstabilsatie.

Gebreken zijn relatief

Natuurlijk miste ik wel direct het gebrek aan optische zoom (want met digitale zoom en 8 megapixels kom je niet zo ver), maar toch was de camera in veel gevallen prima inzetbaar. Het is natuurlijk de fotograaf die een goede foto maakt en niet de camera! Met wat creativiteit kun je prima foto’s maken, zonder dat je direct ziet dat het om een smartphone gaat. Het enorme scherm aan de achterkant en directe bediening op het touchscreen werkten ook prima. Zelfs in het donker kon de One X+ nog goed meekomen, al blijft dat wel de achilleshiel van telefoons. De resolutie is natuurlijk wat lager dan echte camera’s, maar in veel gevallen voldoende.

Voordelen

Tijdens mijn ‘praktijktest’ merkte ik dat de voordelen van een smartphone voor mij persoonlijk eigenlijk zwaarder wegen dan de nadelen. Een smartphone heeft standaard een gps wat voor vakanties en uitstapes echt een uitkomst is. Geen gedoe met dure accessoires die je ontmoedigen hen continu te gebruiken. Als de simpelste smartphone al is uitgerust met een gps, waarom doen de heren camerafabrikanten er dan zo moelijk over om hun hele gamma daarvan te voorzien? Opvallend: je ziet het vooral bij goedkope compacts, maar zelden bij systeemcamera’s of een spiegelreflex. Een ander unicum is dat je je foto’s op een smartphone direct kunt delen. Niet alleen handig voor op Facebook of Twitter, maar ook omdat ze rechtstreeks naar Dropbox kunt sturen. Bovendien, wat is nu effectiever en leuker: na een dagje fotografen tot ‘s avonds laat foto’s lopen uploaden of het direct na een geslaagde foto doen?

Altijd bij de hand

Maar wat voor mij tijdens mijn kleine experiment echt de eye-opener was, was dat ik véél meer – èn creatiever – fotografeerde dan normaal. Met mijn spiegelreflex ga ik echt doelbewust op pad en fotografeer ik wat er op dat moment toevallig op m’n pad komt. Andersom is eigenlijk veel logischer; fotograferen wanneer je iets ziet dat de moeite waard is. Vaak is dat erg afhankelijk van het moment, dus van een bepaalde lichtinval, het gouden uurtje of een bijzondere situatie. Er waren vroeger talloze situaties dat ik iets moois zag, maar niets kon omdat ik mijn camera niet bij me had. Een smartphone heb je letterlijk altijd bij de hand, waardoor je direct op speciale momenten kunt reageren.

Smartphone

Ik ben er uit. Mijn volgende camera wordt een smartphone! Altijd bij de hand, prima kwaliteit, voldoende opties (gps!) en met toegang tot internet. De HTC One X+ is me goed bevallen, maar ik heb nog geen definitieve keuze gemaakt. Het concept van de Nokia Pureview spreekt mij ook bijzonder aan. Zijn er nog andere suggesties?

Ik zet mijn spiegelreflex nog niet bij het grofvuil omdat hij voor specialistische fotografie nog nodig is. Maar hoe lang nog? Kortom, de meeste foto’s zal ik in de toekomst met een telefoon maken. Wie weet doen we dat over tien jaar allemaal…

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *