Megapixelkanon van Canon op komst?

Er zijn nieuwe geruchten opgedoken over een nieuw megapixelkanon van Canon. Na jarenlange geruchten over het samensmelten van de 1D- en 1Ds-serie, begonnen de geruchten opnieuw (maar nu in andere richting) na de aankondiging van de 1D X. Is de 1D X echt Canon’s absolute topmodel? Komt er niets meer, met bijvoorbeeld een hogere resolutie? Volgens de laatste geruchten werd er tijdens de Olympische Spelen een onbekende nieuwe Canon camera getest, waarvan de resolutie meer dan 40 megapixels zou bedragen.

1D Xs?

Tweede body

Er lijkt ruimte te zijn voor een tweede 1D-body (een 1D Xs?). Tot de 1D X had Canon de 1D-serie voor actiefotografie en de 1Ds-serie voor studiowerk. De eerstgenoemde was razendsnel en bood vooral een hoog aantal beelden per seconde (ideaal voor sportfotografie) en de tweede richtte zich met zijn enorme resolutie vooral op studiofotografen die hoge resolutie-beelden nodig hadden voor publicatie in glossy magazines en grote abri’s. Nikon had tot voor kort een vergelijkbare line-up met de Nikon D3(s) en de D3X. Ook bij Nikon gaan overigens geruchten over een mogelijke D4X, al heeft de D800 al flink wat gras voor diens voeten weggemaaid.

Minder pixels?

Met de introductie van de Canon 1D X gebeurde er iets vreemds. Voor het eerst in de geschiedenis had een nieuwe DSLR minder megapixels dan zijn voorganger. Dan één van zijn voorgangers althans, want zoals gezegd heeft de 1D X officieel zowel de 1D Mark IV als de 1Ds Mark III opgevolgd. De laatstgenoemde had 21 megapixels en nu ligt de lat op 18 megapixels. Voor sommige studiofotografen was dat een tegenvaller, omdat zij met deze resolutie niet kunnen concurreren met collega’s die met middenformaatcamera’s fotograferen. Ook heeft Canon nog geen antwoord op de Nikon D800 (die ook erg interessant is voor studiofotografen). Niet geheel toevallig gaan er ook al heel lang geruchten over een Canon camera die de concurrentie met middenformaatcamera’s moet aangaan. In dat geval zouden 40+ megapixels voor de hand liggen.

Technisch is het overigens niet heel lastig om te realiseren. Al in 2010 kwam Canon met een 120 megapixel-sensor (APS-H) op de proppen, bedoeld voor de beveiligingscamera’s. Ook het sensorontwerp van de huidige APS-C sensoren van 18 en 24 megapixels zou ook te gebruiken zijn voor een fullframe sensor.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *