Meer informatie over Cullmann Titan-serie

We hadden nog wat informatie tegoed van Cullmann omtrent de Titan-statieflijn. Intussen hebben we alle berichten bekeken, en het belangrijkste nieuws verzameld.

Statieven

De gebruikelijke specificaties hebben we eergisteren al vermeld, maar één bijzonder aspect hebben we nog niet genoemd: de pootvergrendeling. Het is gebruikelijk dat de vergrendeling van een segment bij het segment zelf zit. Maar bij deze serie is dat niet het geval. De vergrendeling zit helemaal bovenaan, waar de poten bij elkaar komen. Ook als je de poten helemaal uitschuift. Dit is overigens ook te zien in de promotievideo die we bij het vorige artikel geplaatst hebben.


Links de pootvergrendeling, rechts de tandwielverstelling van de 935G.

Statiefkoppen

Over de koppen valt nog wat meer te vertellen. Zoals bekend worden er zes koppen gelanceerd: vier balhoofden, en twee 2-wegkoppen (ook wel videokoppen genoemd). De balhoofden zijn er in twee maten, en met twee koppelingen. De TB8.x heeft een draagvermogen van 34 kg, de TB6.x houdt het bij 25 kg voor gezien. De TBx.6 krijgt een verstelbare snelkoppeling met waterpas, waar de TBx.2 het moet een reguliere koppeling moet doen. Regulier is echter misschien niet het juiste woord; meer hierover lees je onder het kopje “Concept One” waar de nieuwe koppelingen worden behandeld.

Tussen de twee videokoppen zit eigenlijk maar één verschil, en dat is het bijgeleverde snelkoppelingssysteem. De TW96 wordt met een gewone snelkoppeling geleverd (OX366), terwijl de TW99 een panoramakoppeling meekrijgt (OX369).


v.l.n.r: TB8.6, TB6.2, TW96 en TW99

Concept One

Voor de nieuwe statiefserie heeft Cullmann twee nieuwe koppelingen bedacht, onder naam Concept One. De eerste is een reguliere koppeling onder de naam PinLock. Hoewel het een reguliere koppeling is, zit hier de grootste vernieuwing van het Concept One-systeem. De koppeling bestaat uit een ronde plaat met een beweegbare ring eromheen. Door aan deze ring te draaien komen er zes rubberen pinnen omhoog uit de plaat, die de camera stevig vastdrukken. Hierdoor wordt voorkomen dat de camera onder zware belasting gaat draaien.


Concept One PinLock: Links open, rechts gesloten. De pinnen drukken de camera vast.

Het tweede systeem is een snelkoppelingssysteem, wat gelijk is aan het bestaande Cullmann Magnesit-systeem. Het betreft een systeem met verschuifbare snelkoppelingsplaten, die in verschillende lengtes verkrijgbaar zijn. Dit kan gebruikt worden om het gewicht van de camera/lens-combinatie beter in balans te brengen. Dit systeem is compatibel andere fabrikanten die een soortgelijk systeem gebruiken, zoals Arca Swiss. De snelkoppeling wordt geleverd in een normale versie (OX366), en een draaibare versie (OX369) om panorama’s mee te maken.


Links de OX369, rechts verschillende snelkoppelingsplaten.

Accessoires

Bij een nieuwe statieflijn horen natuurlijk ook nieuwe accessoires. De eerste accessoire is eigenlijk een statief op zich: het TC90 klemstatief heeft een gewicht van 1 kg, maximale klemdiameter van 83mm, en de lengte kan variëren van 35 cm tot 80 cm. Over het draagvermogen wordt vreemd genoeg niets gezegd.

De tweede accessoireis is een set spikes voor de driepootstatieven, die in plaats van de rubber voeten gemonteerd kan worden. Dat zorgt voor meer stabiliteit/houvast op een gladde ondergrond, zoals gras of ijs.

Daarnaast worden er twee accessoires genoemd zijn die niet nieuw zijn, maar die we onderaan dit artikel voor de volledigheid wel in de prijslijst hebben gezet: de Protector Podbag 600 draagtas, die geschikt is voor de driepootstatieven, en een waterpas dat op de driepootstatieven en snelkoppelingssystemen gemonteerd kan worden.

Prijs en beschikbaarheid

Alle artikelen uit de Titan-serie komen in de tweede helft van september op de markt. De adviesprijzen zijn als volgt:

Statieven: Driepoot 935 €549
  Driepoot 935G €549
  Monopod 970 €195
Statiefkoppen: Balhoofd TB8.6 €399
  Balhoofd TB6.6 €339
  Balhoofd TB8.2 €319
  Balhoofd TB6.2 €259
  2-wegkop TW99 €449
  2-wegkop TW96 €399
Concept One: Snelkoppelingseenheid OX369 €139
  Snelkoppelingseenheid OX366 €79
  PinLock-koppeling OX615 €49
  Snelkoppelingsplaat OX390 €24,50
  Snelkoppelingsplaat OX394 €39,50
  Snelkoppelingsplaat OX399 €69,50
Accessoires: Klemstatief TC90 €169
  Spikes TX665, per 3 stuks €49
  Protector Podbag 600 €79
  Waterpas Cross CX678 €22,99

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *