Maximale controle met een spiegelreflex

Met een spiegelreflex heb je de maximale controle over hoe je uiteindelijke foto eruit gaat zien. Je kunt spelen met instellingen, verschillende objectieven en de nodige accessoires. Door de vele mogelijkheden lijkt een spiegelreflex wellicht complex, maar je hoeft het jezelf niet per se moeilijk te maken.

Je kunt als beginner immers ook kiezen voor de automatische stand. Er is een volledige automatische stand waarbij de camera net zo werkt als een gemiddelde compactcamera, maar als je net wat meer wilt kun je met de P-stand aan de slag. Heb je die onder de knie dan kun je gaan spelen met de Av (A) en Tv (S) stand waarna ook de volledige handmatige stand (M) niet meer voor problemen zal zorgen.

Voordelen van een spiegelreflexcamera

Een spiegelreflexcamera heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van een compactcamera.

  • Verwisselbare objectieven
  • Sneller scherpstellen
  • Onscherpe achtergronden
  • Betere beeldkwaliteit
  • Veel accessoires

eos_1200d_lifestyle_17_1

De verwisselbare objectieven zorgen ervoor dat je voor elke soort foto kunt kiezen uit het juiste objectief voor specifiek die foto. Bijvoorbeeld door een teleobjectief te kiezen kun je iets wat ver weg is dichtbij halen. Of juist een fish-eye objectief om alles met een bijzondere vervorming in beeld te leggen. 

Een digitale spiegelreflexcamera stelt sneller scherp dan een compactcamera. Dit komt door de andere methoden die gebruikt worden (contrastdetectie bij een compact, fasedetectie bij een spiegelreflex). Hierdoor kun je niet alleen sneller scherpstellen en dus sneller je foto maken (op het juiste moment), maar ook blijven scherpstellen op een onderwerp dat beweegt.

Een onscherpe achtergrond wordt door veel mensen als mooi ervaren. De aandacht komt hiermee namelijk direct op je onderwerp te liggen in plaats van op een rommelige achtergrond. Met een spiegelreflex (en het juiste objectief en de goede instellingen) kun je de achtergrond onscherp maken zodat alleen je onderwerp scherp is.

Doordat er in een spiegelreflexcamera een groter sensor zit is de beeldkwaliteit hiervan stukken beter dan bij een compactcamera. Dat staat los van het aantal megapixels, een 20 megapixels smartphone zal slechter kwaliteit foto’s maken dan een 12 megapixel spiegelreflex. Voornamelijk door de sensor die vele malen groter is (het betere glaswerk helpt natuurlijk ook).

Ook leuk is het grote aantal accessoires dat beschikbaar is voor spiegelreflexcamera’s. Je kunt het bijna zo gek niet bedenken of het is er. Van flitsers tot bijvoorbeeld GPS trackers, onderwaterbehuizingen en specialistische statieven. Zo kun je voor jouw bijzondere vorm van fotografie altijd wel handige accessoires krijgen die precies aansluiten op wat jij nodig hebt.

1957163

Betaalbaar

Nu klinkt een spiegelreflex gelijk heel duur, maar in de praktijk valt dat reuze mee. Een goede instap digitale spiegelreflex heb je al vanaf zo’n 300 euro. Koppel daar bijvoorbeeld een betaalbaar, maar kwalitatief goed en erg lichtsterk, 50mm objectief aan (circa 100 euro) en je hebt al een prachtige set om mee aan de slag te gaan. Op de site van Cameraland.nl vind je hierover meer informatie.

Uiteraard kun je het uiteindelijk zo duur maken als je zelf wilt; er zijn zoveel objectief en accessoires te krijgen dat je als fanatieke fotograaf veel aan je hobby kunt uitgeven.

[alert style=”yellow”]Disclaimer: dit is een gesponsord bericht[/alert]

Deel dit