Marktcijfers: groei systeemcamera zet (nog) niet door

Systeemcamera’s (CSC’s) groeien als kool, zo lijkt het. Pioniers Panasonic en Olympus komen frequent met nieuwe modellen op de proppen (momenteel al de derde generatie), gevolgd door andere grote marktpartijen als Sony, Samsung en recentelijk ook Pentax. Maar ook de functionaliteit van dit nieuwe camerasegment is snel volwassen geworden. Dankzij verbeteringen op het gebied van autofocus wordt het snelheidsverschil met een spiegelreflex steeds kleiner en de beeldkwaliteit is dankzij de grote sensor vrijwel gelijkwaardig. Van GfK ontving Technyx de laatste marktgegevens van de cameraverkopen in Nederland. Wat daarbij direct opviel is dat de groei van systeemcamera’s nog niet doorgezet heeft.

623.000 camera’s

In het eerste half jaar van 2011 zijn er – gemeten bij GfK Retail & Technology – 623,000 digitale camera’s verkocht in Nederland. Hiervan waren 84% ‘fixed’ (otfewel compactcamera’s zonder verwisselbare lens) en had 16% een verwisselbare lens. Die verdeling is ongewijzigd ten opzichte van de marktcijfers van het eerste kwartaal (waarbij moet worden opgemerkt dat GfK de cijfers van beide kwartalen bij elkaar opgeteld heeft). Van alle camera’s met een verwisselbare lens waren 12% een systeemcamera. Dat is opvallend, want het vorige kwartaal stond dit aandeel nog op 13%. Er lijkt dus sprake van een stagnering – zelfs een lichte achteruitgang – van de groei. Volgens GfK is er geen sprake van vertekening, maar simpelweg van iets mindere verkopen van systeemcamera in het tweede kwartaal, in vergelijking met het eerste. Volgens GfK is het te vroeg om te stellen of dit een algemene trend is. Het kan te maken hebben met veel acties van winkels in december en januari, die meetelden in het eerste kwartaal. Het percentage in Nederland wijkt sterk af van die van Japan, waar het aandeel van systeemcamera’s de 35% al gepasseerd is.

Ruwe cijfers

Als we de ruwe cijfers erbij pakken, dan blijkt dat er in het eerste halfjaar in totaal ruim 523.000 compactcamera’s, bijna 88.000 spiegelreflexcamera´s en 12.000 systeemcamera´s verkocht  zijn. Van alle camera´s met een verwisselbare lens was dus één op de tien een systeemcamera. Voor een nieuw marktsegment is dat geen slechte score, maar we hadden meer groei verwacht. We zijn dan ook erg benieuwd naar de cijfers van het komende halfjaar, met name nu er voor de zomer en eind augustus / begin september een groot aantal nieuwe systeemcamera’s zijn/worden aangekondigd.

Omzet

Hoewel slechts 16% van alle verkochte camera’s een spiegelreflex (D-SLR) of systeemcamera (CSC) was, is het aandeel van die groep een stuk groter als we kijken naar de omzetwaarde. De situatie is dan namelijk omgekeerd, waarbij een ruime meerheid (56%) afkomstig is van D-SLR’s/CSC’s en slechts 44% van compactcamera’s. De totale waarde van de omzet was het eerste halfjaar 140 miljoen euro. Omgerekend betekent dit dat er circa 78 miljoen werd uitgegeven aan spiegelreflex- en systeemcamera’s en 62 miljoen aan compactcamera’s. 

Met dank aan GfK

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *