Marktcijfers: aandeel systeemcamera’s groeit sterk

Eind november meldden we nog dat de markt voor compactcamera’s op instorten staat, op basis van recente cijfers uit Japan. Ondertussen beschikken we ook over Nederlandse cijfers (afkomstig van GfK Retail & Technolgy). Die bevestigen in eerste instantie het beeld uit Japan. In de eerste tien maanden van 2011 werden er nog ruim een miljoen camera’s verkocht, terwijl dit aantal in de eerste drie kwartalen van dit jaar op 686.000 ligt. GfK bevestigt dat de markt van compactcamera met 21 procent is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Dat is een flinke daling, die vooral te wijten is aan de populariteit van smartphones waar steeds meer mee gefotografeerd wordt.

DSLR’s en systeemcamera’s

Van de 686.000 verkochte camera’s was bijna een kwart een camera met een verwisselbare lens (goed voor 166.000 stuks). Ondanks de daling van compactcamera’s en de kwakkelende economie, is dat een groei van 4,9 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat is vooral te danken aan het aantal verkochte systeemcamera’s. Dit zijn er 34.860 tegenover 131.140 DSLR’s, maar desondanks is dat een stjging van 88 procent ten opzichte van vorig jaar.

Systeemcamera in de lift

De systeemcamera lijkt nu echt te zijn doorgebroken. Eind 2011 meldden we nog dat het marktaandeel stagneerde rond de 12 procent, maar dit jaar is daar verandering in gekomen. Het aandeel ligt op dit moment op 21 procent, dus één op de vijf verkochte camera’s met verwisselbare lenzen is tegenwoordig een systeemcamera. Eerder dit jaar lag dat aantal zelfs even op 26 procent (waarschijnlijk te wijten aan  tijdelijke promotionele acties). Het aandeel systeemcamera’s is dus bijna verdubbeld in een jaar tijd en de rek lijkt er nog lang niet uit. In Japan is de groei overigens nog een stuk sterker; daar is bijna de helft van alle camera’s met verwisselbare lens een systeemcamera.

Toekomst

We kunnen niet in de toekomst kijken, maar het zou ons niet verbazen als de compactcameramarkt nog verder wegzakt. Als de groei van systeemcamera’s doorzet, zal dit vroeg of laat ten koste kunnen gaan van spiegelreflexcamera’s (DSLR’s). Wat denk jij? Fotograferen straks alleen nog de professionals met een DSLR of zal dat wel meevallen?

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *