Marktcijfers 2011: Hoe goed verkoopt de systeemcamera?

Technyx heeft zeer recente verkoopcijfers (2011) van digitale camera’s ontvangen van marktonderzoeker GfK. Nadat we je eerder deze week al informeerden over de wereldwijde cijfers van de gehele cameramarkt en vervolgens specifiek van camera’s met verwisselbare objectieven (lenzen), beschikken we nu over Nederlandse marktcijfers. De cijfers zijn gebaseerd op concrete verkopen in de detailhandel in de eerste drie maanden van 2011. Het bijzondere is dat GfK ook een onderscheid maakt tussen compactcamera’s, spiegelreflexen (D-SLR) en systeemcamera’s (CSC), zodat er nu voor het eerst een concreet beeld ontstaat over het succes van die laatste groep.

Cijfers

In januari, februari en maart zijn er volgens GfK Retail & Technology 288.000 digitale camera’s in Nederland verkocht. Het overgrote deel daarvan betrof compactcamera’s (84%) ten opzichte van 16% camera’s met verwisselbare lenzen (spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s). Als we echter niet naar aantallen kijken, maar naar waarde (omzet), dan is de verhouding 54% tegenover 46%. Oftewel, op basis van de verkoopprijs is de markt van spiegelreflexcamera’s (en systeemcamera’s) bijna even groot als de totale markt voor compactcamera’s (waarvan er veel meer worden verkocht, maar tegen een beduidend lagere prijs). 

Spiegelreflex- en systeemcamera’s

Kijken we puur naar camera’s met verwisselbare lenzen, dus spiegelreflexcamera’s en de relatief nieuwe systeemcamera’s, dan blijkt dat de verhouding 87% ten opzichte van 13% is. Oftewel het aantal van systeemcamera’s is relatief laag, met slechts 2% van de totale markt. Dat zijn circa 6000 individuele camera’s tegenover ruim 40.000 spiegelreflexen. Aan de andere kant is dit natuurlijk een vrij nieuwe groep camera’s die voorheen niet in de markt vertegenwoordigd waren. Een aandeel van 13% betekent dat van iedere honderd camera’s met een verwisselbare lens er 13 systeemcamera’s zijn (oftewel ruim één op de tien). Dus als je het zo bekijkt is dat voor een nieuwe categorie camera’s niet slecht. De Nederlandse markt wijkt overigens af van andere landen. In Japan, voorloper op het gebied van fotografie, is het aandeel systeemcamera’s al de 35% gepasseerd.

Met dank aan GfK.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *