‘Markt van compactcamera’s staat op instorten’

De markt van compactcamera’s staat op instorten. Dat stelt Phys.org op basis uitspraken van een analist en recente wereldwijde verkoopcijfers van Japanse camera’s. Vergeleken met september vorig jaar werden er maar liefst 42% minder digitale camera’s verkocht (7,6 miljoen stuks). De pijn zit vooral bij de compactcamera’s waarvan er 48% minder verkocht werden. In het hogere segment van camera’s met verwisselbare lenzen is dit minder voelbaar, maar toch daalde daar de markt eveneens, maar dan met 7,5%.

Oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken voor de daling. Natuurlijk speelt de wereldwijde crisis, met name die in Europa, sterk mee doordat consumenten minder uitgeven. Ook het politieke conflict tussen China en Japan (over een paar eilandjes) speelt mee, waardoor Japanse producten geboycot worden. Maar een meer prominente oorzaak is de enorme opmars van de smartphones. Consumenten hebben daardoor standaard een camera in hun broekzak zitten en fotograferen daar ook veel mee. Daardoor zou er minder behoefte zijn aan een ‘echte’ (compact)camera – zelfs ondanks het gemis van iets als optische zoom. Wat daarbij ook meespeelt is dat smartphones zeer veelzijdige all-in-one apparaten zijn, waarmee je niet alleen kunt bellen en fotograferen, maar ook internetten, sociale media gebruiken en je foto’s direct online zetten. 

Staat de cameramarkt op instorten?

Instorten

Volgens analist Nobuo Kurahashi van Mizuho Investors Securities zou het wel eens kunnen zijn dat de markt voor compactcamera’s op instorten staat. Net zoals de snelle opmars van digitale camera de markt van analoge films deed instorten, zouden mobiele telefoons dat wel eens met compactcamera’s kunnen doen.

Wat denk jij?

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *