Magic Lantern 2.3 uitgebracht

Magic Lantern, een bekende firmware-uitbreiding voor Canon DSLR’s, heeft versie 2.3 bereikt. Laat je echter niet misleiden door het versienummer: er zijn zoveel features toegevoegd en verbeterd dat het net zo goed versie 3 had kunnen zijn. Maar het belangrijkste nieuws zit misschien niet eens in de features. Zoals onderstaande promotievideo laat zien, hechten de ontwikkelaars zelf vooral veel waarde aan de stabiliteit van het pakket.

Veel nieuwe features

Toch kunnen we de nieuwtjes niet ongenoemd laten passeren. Magic Lantern is namelijk niet zomaar een hack waarmee je de camera allemaal vreemde dingen kunt laten doen. Het is een stuk gereedschap, met mogelijkheden die zo handig zijn dat je je eerder afvraagt waarom dat niet standaard in de firmware zit. Op de website van Magic Lantern is de volledige lijst met nieuwe features te zien, maar ter illustratie hebben wij drie van die belangrijke features uitgelicht:

  • Fast Zebras: Aan de zebras-functionaliteit (waarmee tijdens Live View en video-opnames op onder- en overbelichting kunt controleren) is nu een snelle variant toegevoegd, die volledig gebruik maakt van de beeldprocessor. Daardoor voelt het gebruik hiervan veel soepeler dan bij eerdere versies, omdat de CPU niet belast wordt. Nadeel van deze methode is wel dat je moet kiezen tussen onder- en overbelichting; je kan ze niet alllebei tegelijk weergeven.
  • Automatische HDR-bracketing: Magic Lantern kan voortaan zelf bepalen hoeveel shots je nodig hebt om het gehele dynamisch bereik vast te leggen. Stel je camera in op de eerste belichting, geef aan hoe groot de EV-stapjes per shot moeten zijn, en druk op de sluiterknop om de eerste foto te nemen. Magic Lantern doet de rest, en stopt automatisch als alle benodigde belichtingen gemaakt zijn.
  • Volledige controle over opnamesnelheid: Het aantal beelden per seconde is nu volledig zelf te bepalen Je kunt de snelheid variëren van 0,2 bps tot 65 bps. In de praktijk is die 65 bps nog niet haalbaar; de software zal dan automatisch de hoogst mogelijke stand kiezen (bijv. 35 bps op de 60D en 600D). Met name de lagere snelheden zijn interessant voor timelapse-video’s; het scheelt een hoop tijd achter de computer als de camera meteen de video verzorgt.

Beschikbaarheid

Op dit moment kan je de nieuwe versie alleen downloaden als je een donatie van minimaal 5 USD doet. Vanaf 13 augustus is het pakket voor iedereen beschikbaar, mits je natuurlijk over een van de ondersteunde camera’s beschikt: 5D MkII (met firmwareversie 2.1.2), 50D (1.0.9), 60D (1.1.1), 500D (1.1.1), 550D (1.0.9), en 600D (1.0.2). Aan ondersteuning voor andere bodies zoals de 5D MkIII en 650D wordt  nog gewerkt.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *