Maak van je NEX een megapixel-monster

Altijd al jaloers geweest op fotografen met onbetaalbare digitale Hasselblad’s, Mamiya Leaf’s of PhaseOne’s met megapixels waar je alleen maar van kunt dromen? Voor slechts $ 499,95 heeft Vizelex met de RhinoCam een “betaalbare” oplossing.  Het enige wat je verder nog nodig hebt is een Sony NEX camera en een Pentax 645-, Mamiya 645-, of Hasselblad V-lens.

Een complete RhinoCam met Sony NEX-7 en Hasselblad lens

De Vizelex RhinoCam bestaat uit een grote adapterplaat met een e-mount adapter voor de NEX aan de ene kant en een aansluiting voor een van de eerder genoemde middenformaat lenzen aan de andere kant. Een viewfinder is aanwezig om je te helpen met je compositie.

De complete RhinoCam met de beschikbare middenformaat adapters

De achterzijde met een Sony NEX camera. Te zien is dat de achterplaat met camera kan verschuiven.

Hoe maak je nu een megapixel-monster van je NEX? Je gaat met behulp van de RhinoCam een aantal opnames maken waarbij je de camera kunt verschuiven maar de lens op zijn plaats blijft. Die opnames voeg je vervolgens samen met een programma als bijvoorbeeld Photoshop. Deze methode is gelijk aan het “stitchen”  van panorama’s, maar dan met medium-formaat resultaten.

Voorbeeld van een “megapixel” opname.

De resultaten kunnen behoorlijk indrukwekkend zijn, je hebt echter  wat geduld nodig om een opname zoals hierboven of als dit voorbeeld te kunnen maken. Het totale opname formaat is vergelijkbaar met een opname van een full-frame 645 camera waarbij opnames van ongeveer 140 Megapixels geen uitzondering kunnen zijn, vermits je hiervoor een Sony NEX-7 gebruikt.


Sensor vergelijking RhinoCam met o.a. 35mm Full-Frame en APS-C.

Vergelijk van opames met Rhinocam i.c.m. NEX-7 en Canon 5DMKII, Hasselblad H2 en Sony NEX-7

De RhinoCam is zoals gezegd verkrijgbaar voor $ 499.95 via Fotodiox en te leveren met een lensadapter voor Pentax 645, Mamiya 645 of Hasselblad V lenzen. Wellicht ten overvloede: een middenformaat lens wordt niet meegeleverd. Maar mocht je deze niet hebben dan is er via Ebay of marktplaats.nl vast wel een en ander te vinden.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *