Lytro Lightfield camera geïntroduceerd

Digitale beeldbewerking heeft heel wat methodes geïntroduceerd waarmee minder geslaagde foto’s nog te redden waren. Digitale fotografie heeft die mogelijkheden nog verder uitgebreid (denk aan RAW-bestanden die veel meer bewerkingsopties bieden door alle ruwe sensordata op te slaan). Eén ding is tot dusver buiten bereik van verbetering in postproductie gebleven: de scherpstelling. Het vooralsnog onbekende bedrijf Lytro heeft vandaag in de Verenigde Staten een camera aangekondigd, die claimt ook die barrière te slechten: dankzij een plenoptische lens en de juiste software kan je een foto maken en later het focuspunt aanpassen.

Lytro Lightfield Camera Electric Blue

Dat mag gerust een revolutionaire ontwikkeling genoemd worden – bijna net zo bijzonder als de korte tijd die het Lytro heeft gekost een product te ontwikkelen en naar de markt te brengen, want het is nog niet zo lang geleden dat plenoptische lenzen alleen onderwerp waren van wetenschappelijke studie.

Lytro Lightfield Camera Electric Blue

Een plenoptische lens is feitelijk een lens tussen het eigenlijke objectief en de beeldsensor. Een groot aantal microlenzen verdeeld het binnenkomende licht over de fotoreceptors op de sensor en, dit is cruciaal, registreren de richting van het binnenkomende licht. Doordat die informatie wordt vastgelegd, kunnen later verschillende versies van de opname ‘ontwikkeld’ worden, elke met een ander focuspunt. Een bijkomend voordeel is dat het creëren van driedimensionale beelden ook eenvoudig is. Deze manier van licht vastleggen noemt Lytro ‘light field photography’.

Focus op online

Op dit moment is de resolutie nog beperkt. Lytro is niet duidelijk over hoeveel pixels de eerste generatie van de hip vormgegeven camera’s vast kan leggen, maar spreekt over ’11 miljoen lichtstralen’. In de praktijk lijkt het resultaat ergens tussen de twee en drie megapixels aan informatie te bevatten. Dat is voldoende voor kleine afdrukken, maar Lytro lijkt aanvankelijk duidelijk in te zetten op online weergave van de ‘lightfield picture’-bestanden (LFP). Dat is begrijpelijk, want die bieden de mogelijkheid ook de kijker achteraf het focuspunt aan te laten passen – en wij kunnen ons geen betere manier bedenken om snel veel mensen enthousiast te maken voor dit concept. Lytro zet dan ook stevig in op mogelijkheden de beelden die je maakt te delen; het verzorgt zelf de hosting en voorzieningen om je ‘lightfield pictures’ in andere websites en op social media op te nemen.

De camera

De eerste camera is in drie kleuren leverbaar; de blauwe en grijze uitvoering hebben 8GB opslagruimte, volgens Lytro voldoende voor 350 opnames; de rode versie kan twee keer zoveel opslaan, maar gaat dan ook 100 dollar meer kosten: 499 versus 399. Een simpel rekensommetje leert dat de bestanden die gegenereerd worden, qua omvang vergelijkbaar zijn met RAW-bestanden van 16+ Megapixel camera’s. Verder is er nog niet veel over de camera’s bekend, behalve dat ze een kwalitatief goede lens zouden moeten bevatten, met een maximaal diafragma van f/2 over het hele zoombereik (35-280mm, uitgedrukt als 35mm equivalent – de ‘native’ brandpuntsafstanden zijn ook nog niet bekend).

Bediening gaat met een 1,46″ metend aanraakscherm aan de achterzijde en een verborgen in/uitzoomknop. Overzetten van opnames naar de computer met een micro-usb-kabel, via een verborgen poort. De nadruk ligt sterk op het design – Lytro zelf stelt dat ‘form follows function’. Of je die redenering nu onderschrijft of niet, de camera is in ieder geval opvallend, bijna iconisch.

Het is nog te vroeg om te stellen of plenoptische fotografie in deze vorm een succes kan worden, maar het potentieel is ontegenzeggelijk enorm. Wij vragen ons af of de nadrukkelijk ‘casual’ fotograaf op wie dit product gericht is, zin heeft om achteraf voor alle opnames het fraaiste focuspunt vast te stellen. Aan de andere kant, gezien het aanvankelijke model dat zich richt op online verspreiding, kan juist dat interactieve aspect mensen enthousiast krijgen voor de technologie. Een interessante analogie is die met Apple, dat in 2001 uit het niets een peperdure mp3-speler introduceerde zonder enige naamsbekendheid op dat vlak tot dusver – en we weten allemaal hoe het met de iPod is afgelopen.

Hieronder zie je een paar voorbeelden van Lytro opnames. Meer voorbeelden vind je hier.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *