Lytro Light Field camera hands-on preview

Een Lightfield-camera (ook wel lichtveld of plenoptische camera genoemd) werkt op een andere manier dan een tradionele camera. In tegenstelling tot een conventionele camera die slechts tweedimensionale beelden maakt, slaat een lichtveldcamera als de Lytro een vierdimensionaalbeeld op, waarbij niet alleen de positie en de intensiteit van een lichtstraal op de beeldsensor bekend zijn, maar ook de richting waaruit het licht is ingevallen. Dit wordt mogelijk gemaakt dankzij een raster van microlenzen vóór de beeldsensor. De richtinginformatie van lichtbundels gaat bij normale camera’s verloren, wat tot een plat 2D beeld leidt, Via een array van microlensjes slaat de Lytro-camera deze richtingsinformatie wel op (in de vorm van 3D vectordata). Uit deze gegevens kan ook diepte-informatie worden afgeleid, waardoor een lichtveldcamera ook geschikt is om 3D foto’s te maken.

Een doorsnede van de Lytro-camera

Deze diepteinformatie wordt in een speciaal bestandsformaat opgeslagen, samen met de beeldinformatie. Door het gebruikt van slimme algoritmen kan achteraf het focuspunt worden vastgesteld. Zo kun je bijvoorbeeld in het geval van een portretfoto niet alleen de geportreeerde zelf scherp weergeven, maar er ook voor kiezen om de achtergrond (met bijvoorbeeld een tekst) scherp te maken. Het is eventueel ook mogelijk om een foto van voor naar achter volledig scherp te maken.

De opstelling van een klassieke’Lightfield’ camera

Tijdens de praktijktest konden we gebruik maken van een near-final testexemplaar. De hardware was nagenoeg klaar, maar aan de software werd nog gesleuteld. Zo bevatte de camera die wij getest hebben een ‘Advanced Light Field Mode’, die schuilging achter een macro-pictogram. Deze optie was recentelijk toegevoegd en werd nog niet eerder aan outsiders getoond. Het is nog niet besloten of deze functionaliteit ook daadwerkelijk in het eindproduct zal zitten, dat volgende maand in de winkels verschijnt.

Scherpstelling

In de normale modus stelt de camera in de groothoekstand vanaf circa 10 cm tot oneindig scherp. Een object dat dichterbij staat dan 10 cm zal dus onscherp worden weergegeven (en dit kan ook niet achteraf gecorrigeerd worden). Tussen 10 cm en oneindig (de achtergrond, waarbij alles scherp is) kun je achteraf de scherpstelling aanpassen. 

Snelheid

Omdat de Lytro camera niet hoeft scherp te stellen, heeft hij in principe geen last van sluitervertraging. Hij heeft dus logischerwijs ook geen autofocusmotor. Met de eerder besproken ‘Advanced Light Field Mode’ kun je overigens wel handmatig scherpstellen. Wanneer je op de knop drukt, wordt de foto meteen gemaakt. Dit is een voordeel ten opzichte van veel compactcamera’s (zonder beperkte scherptediepte) die last hebben van sluitervertraging èn ten opzichte van spiegelreflex- en systeemcamera’s die wel beperkte scherptediepte bieden, maar waarbij een onscherpe foto op de loer ligt Met de Lytro camera kun je dus makkelijk snapshots maken, zonder dat je je druk hoeft te maken of het onderwerp wel scherp is. Sterker nog, door achteraf scherp te stellen kun je meer zien dan op het moment waarop je de foto maakt (doordat je dus ook kunt scherpstellen op een deel waar je eigenlijk geen oog voor had). 

Eind vorig jaar kondigde Lytro aan dat haar ‘lichtveld’ camera (waarmee je achteraf kunt scherpstellen) in 2012 het levenslicht zou gaan zien. Met deze camera hoef je nooit meer scherp te stellen voordat je een foto maakt. Dat kan namelijk achteraf. Half februari 2012 is het zover; dan komt de camera beschikbaar op de Amerikaanse markt. Op de CES hadden we een ontmoeting met Lytro en konden we de innovatieve camera als eerste Nederlandstalige medium een uurtje testen. 

De camera valt al direct op door zijn opvallende vormgeving. In tegenstelling tot de meeste camera’s werkt de Lytro-camera niet horizontaal,maar vertikaal. Dit komt door de lensconstructie. Omdat er een bepaalde lengte nodig is voor de Lightfield-technologie, nemen de lenselementen de meeste ruimte in beslag. In feite is het gehele gekleurde aluminiumdeel het objectief. De rest van de camera zit in het rubberen deel. De camera is erg minimalstisch vormgegeven. Zo zie je op het eerste gezicht geen knoppen, maar ze zijn er wel. Aan onderkant zit de aan-uit knop verstopt, naast een micro-usb poort. Aan de bovenzijde zit de ontspanknop, waarmee je een foto kunt laten vastleggen. Vrijwel onzichtbaar zit er ook een rubberen randje aan de bovenkant, waarmee je kunt in- en uitzoomen (zowel tijdens het fotografen als tijdens het bekijken van een foto). Dit gaat door je vinger van links naar rechts over het randje te bewegen (of andersom). Heel snel gaat dat overigens niet; je moet meerdere keren over het randje strijken om volledig in- en uit te zoomen.

Specificaties

Lytro is nog wat mysterieus over de exacte specificaties, te meer omdat die soms wat lastig uit te drukken zijn. Zo spreekt men over een resolutie van 11 megarays, omdat de afwijkende opslagmethode lastig in megapixels is uit te drukken. Als je een gemiddelde Lytro-foto, die circa 22 MB groot is, zou omzetten naar JPEG-formaat, dan hou je ongeveer 2 megapixels over. Lytro gebruikt een CMOS-sensor van een niet nader gespecificeerde fabrikant.

De Lytro Light Field camera beschikt verder over een 8x optische zoomlens. Het is niet exact duidelijk welk bereik deze biedt, maar gebaseerd op onze hands-on test gokken we op circa 35-280mm. Dat is een aardig bereik voor een dergelijke camera. En daar moet ook nog eens bij vermeld worden dat deze zeer lichtsterk is; f2.0 over het hele bereik. Niet slecht. Aan de achterzijde zit een klein vierkant lcd-scherm van 3,7 cm. Er komen twee versies; een blauwe en grijze Lytro met 8 GB geheugen en een rode versie met 16 GB. De camera weegt iets meer dan 200 gram en past, ondanks de vreemde vorm, met gemak in een jaszak. Maar in een broekzak wordt lastig. Volgens Lytro gaat de accu circa 700 foto’s mee. Er passen ongeveer 350 foto’s op de 8 GB versie (en 700 op de 16 GB uitvoering).

In de ‘Advanced Light Field Mode’ kan het scherpstelpunt wel dichterbij zitten dan 10 cm. De camera stelt dan scherp vanaf dat punt tot een ander punt in de nabije achtergrond, maar niet meer tot oneindig. Vooral voor gevorderde fotografen is deze modus interessant, omdat je daarmee bijzondere macrofoto’s kunt maken, waarbij je het scherpstelpunt dus nog kunt verleggen. Maar we kunnen ons voorstellen dat Lytro deze optie niet in de camera laat zitten, omdat een gemiddelde consument het niet zal snappen en mogelijk zal klagen over onscherpe foto’s (iets dat je niet wilt als camerafabrikant, helemaal niet met een camera waarbij je niet hoeft scherp te stellen). Zo is het ons gelukt om in deze modus een volledig onscherpe foto te produceren, die op geen enkele manier scherp werd. Het zou een idee zijn om deze modus in een deel met gevanceerde opties te verstoppen. 

In de video hieronder vertelt Eric Cheng over de ‘advanced light field mode’ (macro). Deze optie zat in de pre-productie modellen, maar het was nog niet zeker of deze modus ook daadwerkelijk in de eerste versie die op de markt komt zal zitten. Het scherpteveld wordt verlegd, waardoor de kans op onscherpte vergroot. Maar het biedt wel mooie macro-mogelijkheden (zie ook de voorbeeldfoto’s).


Je bedient de camera via de zoom- en onstpanknop, maar ook via het schermpje achterop. Deze is aanraakgevoelig en reageert erg vlot. Door op een bepaalde positie te drukken stelt de camera niet alleen op dat punt scherp, maar bepaalt hij ook de lichtmeting. Druk je op een licht onderwerp, dan wordt de sluitertijd daarop aangepast en wordt de algehele foto donkerder en vice versa. Dit blijft ook werken nadat je hebt ingezoomd. Wanneer je een foto maakt, zie je een korte animatie waarbij de foto linksondering het beeld verdwijnt. Door met je vinger van links naar rechts te bewegen kun je de reeks gemaakte foto’s bekijken; via een totaaloverzicht of individueel. Via dezelfde slider aan de bovenkant kun je inzoomen op een bepaalde foto. In deze modus kun je ook scherpstellen, waardoor je via het lcd-scherm details op de voor- en achtergrond zichtbaar kunt maken. Als je in de fotomodus van beneden naar boven beweegt verschijnt er onderaan een menu waar je onder andere kunt zien wat de status van de batterij en de opslag is. Ook de ‘Advanced Light Field Mode’ is dit menu te vinden (het macrosymbool). Rechts bovenin zit nog een virtuele knop waarbij je in een configuratiemenu komt. Hier kun je afbeeldingen individueel verwijderen, of meteen alle beelden ineens.


Lcd-scherm

Het lcd-scherm werkt vlot en is helder. Door in te zoomen kun je afleiden of een deel in een foto scherp is of niet (en dit gelijk aanpassen). Het schermpje van 3,7 cm is wel erg klein om een foto goed te kunnen beoordelen. Ook de resolutie van het schermpje is niet erg hoog. Hoewel de camera mooi compact is gebleven door het kleine scherm, is het schermpje wel een nadeel. Het is niet prettig om een foto op die manier te bekijken, laat staan aan anderen te laten zien.

Reacties

Tijdens de test, waarbij we logischerwijs wat vreemde posities aan moesten nemen om een mooie scherptediepte tussen een onderwerp op de voorgrond en de achtergrond te bewerkstelligen, werden we regelmatig door voorbijgangers (van het Wynn hotel in Las Vegas) aangesproken. Wat is dat voor een apparaat, werd regelmatig gevraagd, doelend op de aparte vormgeving. En wat is er bijzonder aan? Het uitleggen en demonstreren van de camera waarbij je niet meer hoeft scherp te stellen, maar dit achteraf te kunnen doen leidde tot gefronzen wenkbrouwen. “Als dat nu al mogelijk is, wat kan er dan over tien jaar” was één van de reacties. Oftewel, als je met de Lytro camera op pad gaat, heb je een prominente blikvanger in handen en maak je snel contact. We zien al een reclamecampagne voor ons in de stijl van Axe-deodorant.

In de video hieronder kun je een glimp opvangen van de Lytro camera. De eerste foto’s tonen de camera met een kunstmatig gecreeerd scherpteveld, waarbij eerst op de camera en dan op de achtergrond is scherpgesteld (zie de voorbeeldfoto’s voor concrete resultaten). Vervolgens bekijken we de camera vanuit allerlei hoeken en daarna gaan we met het touchscreen aan de slag, waarbij we spelen met verschillende scherpstelpunten van een eerder gemaakte foto.

Let op: Door de omvang en het aantal van de foto’s kan het laden van deze pagina wat tijd in beslag nemen.

Hieronder zie je een aantal voorbeeldfoto’s die tijdens de Lytro bijeenkomst zijn gemaakt. Alle foto’s zijn interactief. Door op een bepaald onderwerp te klikken kun je het scherpstelpunt in de foto wijzigen. 

Wanneer de eerste camera’s op de markt komen, bevatten deze nog enkele beperkingen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld geen video opnemen. Dit is volgens Lytro wel mogelijk met de Lightfield-techniek, maar het kost extra tijd om dit te implementeren. Het is de bedoeling dat er achteraf via firmware-upgrades allerlei nieuwe mogelijkheden worden toegevoegd, waaronder video. Lytro vertelde ons dat men bewust voor deze opzet gekozen heeft. “We kunnen wel wachten tot de camera helemaal klaar is, maar dan zijn we zo een jaar verder.In plaats daarvan hebben we ervoor gekozen om mensen niet langer te laten wachten en de camera nu op de markt te brengen. In de nabije toekomst worden de camera’s dan via gratis upgrades van nieuwe functionaliteit voorzien”, aldus Gretchen Harding van Lytro. Naast videofunctionaliteit en meer menuopties, zal het bedrijf ook 3D functionaliteit toevoegen. De Lightfield-technologie leent zich daar namelijk heel goed voor. Je kunt een foto dan ook op een 3Dtv bekijken, maar ook de opname op de computer laten ‘bewegen’ (waarbij je een beetje voorbij of over een onderwerp heen kijkt).

Andere versies

Er wordt ook gedacht aan andere cameramodellen. Zo vertelde Eric Cheng (Director of Photography bij Lytro) dat men overweegt een versie uit te brengen met 3x optische zoom in plaats van 8x. De camera zou daardoor een stukje kleiner èn goedkoper worden. Ook aan andere aanpassingen wordt gedacht, zoals grotere sensoren, een model met een groter lcd-scherm, enz. Dit is de eerste stap.

Windows en OS X

Op het moment dat de camera uitkomt, heb je een Mac nodig om met de foto’s aan de slag te gaan. Er wordt nog gewerkt aan een Windows-versie, maar die is vermoedelijk niet op tijd af. In de VS ligt het marktaandeel van Macs hoger dan hier, dus is probleem is daardoor beperkt (iedereen kent wel iemand met een Mac). Desondanks heeft Windows ook in de VS het grootste marktaandeel. Met de software kun je de Lightfield foto’s bekijken, verschillende scherpstelpunten kiezen en de foto eventueel exporteren naar JPEG. Bij het exporteren gaat logischerwijs wel de beeldinformatie verloren. Je kunt dus alleen met het originele bestand onbeperkt scherpstellen. Wel kun je natuurlijk meerdere versies van dezelfde foto opslaan.

Web

Lytro zet vooral in op sociale media. Het uiteindelijke resultaat van een Lytro-foto in JPEG-vorm is natuurlijk niet zo spannend. Juist het feit dat je interactief de focus kunt aanpassen is interessant. Mogelijk leidt dit tot zeer creatief gebruik, wanneer de camera voor het grote publiek beschikbaar komt. Het tonen van een Lytro-foto is dus vooral interessant wanneer dat op websites gebeurt. Sociale media is hiervoor essentieel. Je zou bijvoorbeeld je Lytro-foto’s via Facebook met vrienden en familie kunnen delen, waarbij zij zelf interactief met de foto’s aan de slag gaan. Ook zijn er andere creatieve stappen denkbaar, zoals een puzzelspelletje waarbij je bij iedere stap een probleem kunt oplossen door op een bepaald punt scherp te stellen (waarbij bijvoorbeeld een bepaalde tekst leesbaar wordt). Ook marketing technisch is sociale media voor Lytro erg belangrijk, want dit is natuurlijk gratis mond-op-mond reclame.

Hieronder vind je extra beeldmateriaal, met onder andere extra fotomateriaal van de Lytro camera. Deze pagina zal in de loop van de tijd nog aangevuld worden.

Omdat het pre-productiemodellen betrof en de camera geen slot voor externe geheugenkaartjes heeft, hebben we de fotos niet direct kunnen meenemen. Deze worden zeer binnenkort door Lytro nagestuurd en deze zullen we dan ook in dit artikel verwerken. Een oordeel wat betreft de kwaliteit van de foto’s op een groot scherm en de mogelijkheden achteraf kunnen we je om die reden op dit moment nog niet geven. 

Wel hebben we na een uur testen een concreet idee gekregen over de mogelijkheden van de camera. De technologie is facinerend en blijkt in de praktijk prima te werken. Aan de andere kant is duidelijk gebleken dat een ‘altijd scherpe foto’ niet bestaat, ook niet met de Lightfield-technologie. Ook al kun je achteraf scherpstellen, het blijft mogelijk dat een onderwerp (met name in de voorgrond) niet scherp is. Het is dus niet zo dat een foto met de Lytro-camera altijd scherp is. De ‘Advanced Light Field Mode’ zal zeker in de smaak vallen bij macrofotografen, want het vooraf kiezen van het juiste scherpstelpunt is voor die doelgroep altijd een heikel punt (zeker met bewegende onderwerpen, zoals een insect). Hoe dan ook biedt de lightfield-techniek nieuwe creatieve mogelijkheden.


Lytro lijkt zich met de producten te richten op de gewone consument, gadgetfreaks en foto-enthousiastelingen die geinteresseerd zijn in nieuwe technologische mogelijkheden. Serieuze fotografen die hoge eisen stellen aan beelden, zullen niet heel veel kunnen met deze eerste Lytro camera. De effectieve resolutie is te laag, het nut van achteraf scherpstellen is beperkt en het lcd-scherm is veel te klein. Ook de prijs is best pittig met $399 voor de 8 GB versie en $499 voor de rode 16 GB uitvoering,. Voor dat geld koop je al snel een geavanceerde compactcamera of een iets oudere systeemcamera of spiegelreflex. Desondanks twijfelen we er niet aan dat de camera goed zal verkopen wanneer hij beschikbaar komt. Veel mensen zijn nieuwsgierig naar de nieuwe technologie en een camera waarbij je niet hoeft scherp te stellen klinkt ook voor veel consumenten ideaal.

Als je interesse hebt om de Lytro-camera te kopen, kan dat nog best lastig zijn. De Lytro camera is in eerste instantie alleen te koop in de VS en werkt alleen in combinatie met een Mac (dus niet met Windows). Vanwege de afwijkende juridische regelgeving is de camera voorlopig nog niet te koop buiten de VS, al wordt er wel aan gewerkt om later dit jaar ook aan grote landen als Engeland, Duitsland en Frankrijk te gaan leveren. De Lytro camera’s zijn te koop via de site van Lytro zelf (pre-orders zijn op dit moment al mogelijk),maar later volgen ook grote online shops als Amazon.com. Het is echter waarschijnlijk dat deze niet aan het buitenland mogen leveren, dus je zult een Amerikaans adres moeten opgeven (maar dat is wel te regelen).

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *