Luchtshots op Olympische spelen op afstand gemaakt

Normaal gesproken worden aerial shots ofwel luchtfoto’s van evenementen zoals sportwedstrijden gemaakt door een fotograaf vanuit een geschikte, hoge positie, voorzien van een speciaal harnas en andere veiligheidsmaatregelen om in die wat hachelijke positie verankerd te blijven. In de Olympische Spelen in Londen was dat niet mogelijk: de organisatie verbood fotografen toegang tot de daken van de stadions, met ‘veiligheidsredenen’ als verklaring. Persbureaus als Reuters en AFP moesten dus iets anders verzinnen en deden dat ook.

De ‘chief editor of technical issues’ van AFP, François-Xavier Marit, zet in een blog post uiteen hoe AFP een systeem met op afstand-bediende fotografie moest ontwikkelen. In samenwerking met Nikon en Mark Roberts Motion Control ontwikkelde hij een twaalftal installaties die in diverse Olympische locaties zijn geïnstalleerd. Marit deed eerder ervaring op met op afstand bedienbare apparatuur, zo gebruikt hij dit soort installaties om onderwateropnames te maken van Olympische sporters sinds 2004.

Elke installatie is uitgerust met een Nikon D4 en een 16 tot 400 mm zoomlens. Tien exemplaren zijn geïnstalleerd in het hoofdstadion, met twee extra voor het zwemcomplex.  In onderstaande video kan je de hardware in meer detail zien.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *