Light graffiti: tekenen met licht

Je kent ze wel, de foto’s van oud&nieuw-feestjes waarop een groepje mensen met sterretjes het nieuwe jaartal in de lucht ‘schrijft’. Of de foto’s van snelwegen in het donker, met als enige verlichting de koplampen van de auto’s, die als een lange streep over de weg oplichten. Het zijn beide vormen van ‘light graffiti, oftewel voorbeelden van hoe je met licht op een foto kan ‘tekenen’.

Light graffiti kan prachtig zijn als je als fotograaf creatief met je licht weet om te gaan. Op Flickr, Pinterest en natuurlijk via Google zijn talloze voorbeelden te vinden van ontzettend creatieve producties waarin met licht een compleet verhaal in één foto wordt verteld.

Natuurlijk moet je ergens beginnen en om het uit te proberen, creëerde ik onderstaande foto. De ingrediënten? Een compleet donkere huiskamer, een camera op statief, een extreem lange sluitertijd en een zelfontspanner.

Light-graffiti-01

Hoe werkt het?

Door de lange sluitertijd duurt het moment dat er licht op je sensor valt lang, waardoor ieder lichtdeeltje gedurende dat moment, opgevangen wordt. Je zorgt ervoor dat het licht beweegt gedurende dit moment, waardoor je als het ware ‘tekent’ op je foto. Doordat de omgeving verder compleet donker is, krijg je geen overbelichting.

Mijn foto is natuurlijk een simpel voorbeeld van light graffiti en dat het creatiever kan, is zeker. Onderstaande foto’s die ik via Flickr vond vormen in ieder geval mooie inspiratie!

Light-graffiti-09 Light-graffiti-10Light-graffiti-02 Light-graffiti-04 Light-graffiti-05 Light-graffiti-06 Light-graffiti-03 Light-graffiti-11 Light-graffiti-12 Light-graffiti-07 Light-graffiti-08

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *