Lewis Hine in Nederlands Fotomuseum

Er zijn maar weinig mensen die onderstaande foto nog nooit gezien hebben. Fotografen noemen dit wel eens de krachtigste foto van de 21e eeuw. En toch is de fotograaf achter deze plaat – die nog veel meer meesterwerken op zijn naam heeft staan – nooit zo bekend geworden als bijvoorbeeld Ansel Adams of Henri Cartier Bresson.


“Power house mechanic working on steam pump” door Lewis Hine, 1920

Dat is naar ons idee onterecht, en over een maand kan je in het Nederlands Fotomuseum kijken waarom. Van 15 september 2012 tot en met 6 januari 2013 is daar, voor het eerst in Nederland, een overzichtstentoonstelling van deze fotograaf te zien. Maar liefst 170 foto’s en 42 documenten worden hier, uitgebreid gedocumenteerd, tentoongesteld.

Op dinsdag t/m vrijdag is het museum te bezoeken van 10 tot 17 uur, en op zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur. Voor de entree betaal je (vanaf 1 september) 9 euro, maar er zijn diverse kortingsregelingen voor pashouders en kinderen. Iedere woensdag is het museum geheel gratis toegankelijk.

Na deze tentoonstelling verdwijnt de collectie weer in een donker depot van het George Eastman House, om geconserveerd te worden. Voor wie de tentoonstelling toch niet kan bezoeken, wordt er ook een boek gepubliceerd. Naast de 170 foto’s bevat dit boek o.a. een essay van conservator Alison Nordström, conservator van het George Eastman House en curator van de tentoonstelling. Het boek wordt afgesloten met een volledige reprint van Men at Work, het enige boek dat Lewis Hine geproduceerd heeft.

Het boek gaat €39,50 kosten, en is verkrijgbaar onder ISBN-nummer 978-84-9844-307-3.

PERSBERICHT

Lewis Hine – Fotograferen voor verandering

Het Nederlands Fotomuseum presenteert van 15 september 2012 tot en met 6 januari 2013 de eerste grote overzichtstentoonstelling in Nederland van de beroemde Amerikaanse fotograaf Lewis Hine. Hine was een gepassioneerd fotograaf die met zijn foto’s het leven van mensen wilde verbeteren. Zijn foto’s van immigranten op Ellis Island, kinderarbeid en arbeiders die hoog boven New York aan de Empire State Building werkten, behoren tot de fotografische iconen van de 20ste eeuw.

De internationaal reizende tentoonstelling omvat ruim 200 foto’s en documenten, veelal in originele staat en afkomstig uit de collectie van het George Eastman House in Rochester. Lewis Hine | Fotograferen voor verandering is een initiatief van drie Europese instellingen: Fondation Henri Cartier-Bresson (Parijs), Fundación MAPFRE (Madrid) en het Nederlands Fotomuseum (Rotterdam). Met trots toont het Nederlands Fotomuseum deze tentoonstelling die past binnen het streven om aandacht te besteden aan de canon van de internationale documentaire fotografie.

lewishine_parisgamin.jpgLewis Hine, The Sky Boy, 1931, © George Eastman House

lewishine_theskyboy.jpgLewis Hine, The Sky Boy, 1931, © George Eastman House

Lewis W. Hine (Wisconsin, 1874 – New York, 1940) socioloog en fotograaf behoort tot de fameuze fotografen als Joel Meyerowitz, Robert Frank, Robert Capa, Eugène Atget, waaraan het Nederlands Fotomuseum indrukwekkende tentoonstellingen heeft gewijd. Hine staat bekend als de 20ste eeuwse pionier van de sociaal documentaire fotografie. Typerend voor Hine is dat hij sterk geloofde in de overtuigingskracht van de fotografie. Gewapend met zware camera vocht hij voor sociale rechtvaardigheid. Hij reisde voor de National Child Labor Committee meer dan 75 duizend kilometer door de Verenigde Staten om kinderen te fotograferen die werkten in de landbouw, mijnen, fabrieken, naaiateliers en op straat. Mede door zijn foto’s werd kinderarbeid daadwerkelijk aangepakt. De thema’s in het werk van Hine: kinderarbeid, situaties van menselijke onwaardigheid en de kwetsbaarheid van immigranten en vluchtelingen zijn nog steeds actueel. Ondanks zijn huidige bekendheid, vroege successen en het feit dat veel overheidsinstellingen zijn foto’s gebruikten, stierf hij in 1940 in totale armoede.

Empire State Building en Building the Rotterdam

In 1932 publiceerde Lewis Hine het bekende kinder fotoboek Men at Work over de bouw van het Empire State Building. Vanuit de meest gewaagde plekken maakte hij de foto’s van het 381 meter hoge gebouw en toonde hij de kracht van de mens. De hoge gebouwen op de Wilheminapier zijn al jaren beeldbepalend voor de skyline van Rotterdam, zoals het Empire State Building dat was voor New York rond 1930. De Wilhelminapier is vol in ontwikkeling. In 2013 – 2014 wordt De Rotterdam opgeleverd, ontworpen door Rem Koolhaas van architectenbureau OMA (Office for Metropolitan Architecture). De Rotterdamse fotograaf Ruud Sies volgt al vier jaar lang de totstandkoming van het grootste gebouw van Nederland. Het project Building the Rotterdam – a work in progress by Ruud Sies is geïnspireerd op het werk van Lewis Hine en legt de verbinding met de Wilhelminapier als historische plek. Voor het Nederlands Fotomuseum een reden om een deel van dit project op te nemen in de tentoonstelling van Lewis Hine.

Tentoonstelling

De tentoonstelling is met 170 vintage foto’s uit de periode 1903 tot en met 1937 en 42 documenten het eerste uitgebreide en goed gedocumenteerde overzicht in Nederland en zelfs in Europa. Hine’s gehele oeuvre is te zien, vanaf zijn vroegste portretten van immigranten op Ellis Island tot aan zijn werk in Europa na de Eerste Wereldoorlog. De tentoonstelling Lewis Hine was eind 2011 te zien in Parijs en begin dit jaar in Madrid. Het werk van Hine heeft voor deze internationale reis een preventieve conserveringsbehandeling gehad en wordt minimaal aan het licht blootgesteld. Na de tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum gaat het werk terug naar het George Eastman House in Amerika om de komende jaren te rusten in een donker depot. Samenstelling Alison Nordström, George Eastman House | Carlos Gollonet, Fundación MAPFRE Madrid | Agnès Sire, Fondation Henri Cartier-Bresson Paris | Frits Gierstberg, Nederlands Fotomuseum. Productie Tentoonstelling Fondation Henri Cartier-Bresson, Parijs | Fundación MAPFRE, Madrid | Nederlands Fotomuseum, Rotterdam. De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door de Terra Foundation for American Art.

Publicatie Lewis Hine

De publicatie bestaat uit reproducties van foto’s en documenten uit de tentoonstelling, een essay van Alison Nordström over het leven en werk van Hine en uitgebreide biografische gegevens. Tevens bevat de publicatie een volledige reprint van Men at Work uit 1932, het enige boek dat Hine tijdens zijn leven produceerde.

Lewis Hine | SP, FR, ENG | Fundación MAPFRE/TF Editores | ISBN 978-84-9844-307-3 | Prijs € 39,50

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *