Leica X2 aangekondigd

Toen Leica in september 2009 met de X1 kwam, met een APS-C sensor en vast 24mm F/2.8 objectief, was dat een redelijk unieke camera. De enige concurrentie kwam toen van Sigma, dat de DP1s met 17mm F/4 en DP2 met 24mm F/2.8 in het assortiment had.

Intussen is de concurrentie flink sterker geworden. De DP’s hebben de nodige updates achter de rug, met compleet nieuwe sensors en objectieven, en Fujifilm heeft de zeer succesvolle X100 met 23mm F/2 objectief in de markt gezet. Om deze concurrenten het hoofd te bieden, heeft Leica op 10 mei de X2 aangekondigd.

Wat is er nieuw?

De belangrijkste verbeteringen zijn een nieuwe 16 megapixel sensor, en een accessoirepoort die onder de flitsschoen is toegevoegd. Daar kan een electronische zoeker op aangesloten worden, vergelijkbaar met het systeem van Micro Four Thirds-camera’s. De zoeker, ‘Viso-Flex’ gedoopt door Leica, heeft 1,4 miljoen pixels en kan 90 graden gekanteld worden.

Geen nieuw scherm

Aan de buitenkant wordt verder niet veel veranderd, wat bij een Leica over het algemeen goed nieuws is. In dit geval is het echter ook een gemiste kans. Het beeldscherm achterop blijft met 2,7 inch en 230.000 pixels ook hetzelfde als bij de X1. Dat scherm was in 2009 al geen state-of-the-art, en tegenwoordig hebben alle concurrenten twee of zelfs vier keer zoveel pixels.

Accessoires

Naast de nieuwe zoeker zijn ook de bekende X1-accessoires weer beschikbaar: een optische zoeker met 36mm-equivalent beeld, een SLR-achtige opzetgrip en de nodige tasjes. De huidige flitsers kunnen ook op de X2 gebruikt worden.

Prijs en beschikbaarheid

De X2 zal eind mei in de winkels te koop zijn. Voor een prijs van 1750 Euro krijg je een geheel zwarte, of een zilver/zwarte uitvoering. Alle accessoires moeten vrijwel tegelijk met de camera beschikbaar zijn.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *