Leica verbetert haar topmodel: M9-P

De Duitse fabrikant Leice heeft haar professionele M9 camera een opfrisbeurt gegeven. De kleinste ‘full frame’ digitale meetzoekercamera is verbeterd om te voldoen aan specifieke behoeften van professionele fotografen. Aan de binnenzijde is niets veranderd, maar de buitenkant is beduidend steviger. Het lcd-scherm zou van krasvast glas gemaakt zijn, waardoor het bestand is tegen slijtage. Ook is het lcd-scherm beter leesbaar dankzij een nieuwe anti-reflecterende coating. Ook het leer op de behuizing is beter bestand tegen slijtage. 

Meetzoeker

De Leica M is een meetzoekercamera. Dankzij dit systeem kan een fotograaf snel en zeker scherpstellen, zelfs in het bijna donker. De manier en nauwkeurigheid van het scherpstellen met een Leica M camera zijn bij iedere brandpuntsafstand hetzelfde. Het zoekerbeeld is altijd iets ruimer, zodat de fotograaf ook ziet wat er buiten het opnamekader gebeurt, wat volgens Leica ideaal is bij het bepalen van de compositie en het vastleggen van het juiste moment. De bijbehorende Leica objectieven zijn van een uitzonderlijke kwaliteit, aldus Leica, want ‘deze worden met de hand gemaakt door vaklieden met de beste glassoorten’. Men stelt dat ze daardoor geen last hebben van vertekeningen.

Beschikbaarheid

De verbeterde Leica M9-P wordt in juli op de markt verwacht in twee uitvoeringen: het traditionele zilverchroom of zwart gelakt. De prijs is identiek aan die van de M9 (€ 5.995). Het is overigens ook mogelijk om een M9 te laten ‘upgraden’ naar een M9-P, al is het momenteel nog niet bekend wat dat moet kosten.

PERSBERICHT

Transcontinenta B.V., introduceert als officiële Leica importeur in Nederland, een nieuwe versie van ‘s werelds kleinste full-frame digitale meetzoekercamera: de Leica M9-P. Deze nieuwe camera staat op hetzelfde hoge technologische niveau als de succesvolle Leica M9, maar daarnaast biedt de M9-P enkele bijzondere kenmerken die aan de specifieke behoeften van professionele fotografen voldoen. Leica ontwierp de M9-P als het ideale hulpmiddel voor professionele gebruikers, die voor het uitoefenen van hun beroep compacte, discrete camera-apparatuur verlangen met een gegarandeerde lange levensduur en tegelijk willen genieten van de voordelen van Leica M fotografie. De ‘P’ in haar naam, in het verleden reeds bij meerdere Leica modellen toegepast, positioneert deze camera direct in de lijn van de Leica M camera’s die speciaal ontworpen zijn aan de hand van de wensen en eisen van professionele fotografen. De Leica M9-P is overigens een aanvulling op de huidige Leica M9. Beide modellen zullen naast elkaar in het Leica M segment acteren.

Het perfecte gereedschap

De Leica M is het perfecte gereedschap voor de veeleisende fotograaf. Allereerst omdat hiermee de mooiste opnamen gemaakt kunnen worden. Dankzij het unieke meetzoekersysteem, de M in Leica M, kan de fotograaf snel en zeker scherpstellen. Zelfs in het bijna donker. De manier en nauwkeurigheid van het scherpstellen met een Leica M camera zijn bij iedere brandpuntsafstand hetzelfde. De Leica meetzoekercamera biedt een ongekende helderheid, scherpte en eenvoud. Het zoekerbeeld is altijd iets ruimer, zodat de fotograaf ook ziet wat er buiten het opnamekader gebeurt. Dit is de ideale hulp bij het bepalen van de compositie en het vastleggen van het juiste moment. De bijbehorende Leica objectieven zijn van een uitzonderlijke kwaliteit. Met de hand gemaakt door de beste vaklieden en met de beste glassoorten. Daardoor hebben ze geen last van vertekening en zijn de lichtsterke objectieven daadwerkelijk bij volle opening te gebruiken. Ook met weinig licht kan men zo topkwaliteit opnamen maken.

De ideale combinatie

Sinds 1954, staat het Leica M-systeem voor een onmiskenbare, individuele vorm van fotografie en een zeer bewuste fotografische stijl. Want met een Leica M camera wordt de fotograaf een deel van de actie. Het helpt in de zoektocht naar het vastleggen van uitdagende en creatieve beelden. Een Leica M camera stimuleert de fotograaf om zijn of haar creativiteit aan te spreken en verder te blijven ontwikkelen. Een Leica M camera prikkelt de fotograaf om na te denken over het gewenste resultaat. Achter iedere foto zit een gedachte. De fotograaf maakt zijn of haar eigen uitsnede van de werkelijkheid. Klassieke meetzoekercamera’s bieden een perfecte kijkervaring, zelfs beter dan een spiegelreflex. Hierdoor kan de fotograaf het beslissende moment beter voorspellen en deze discreet en betrouwbaar op het juiste moment vastleggen. En dit geldt voor alle typen fotografie; van fotojournalistiek tot

‘bestaand licht’ en het vastleggen van discrete en esthetische, fine-art beelden. Waar bij DSLR’s het toestel vaak bepalend is voor de foto, heeft de Leica fotograaf zelf de optimale regie.

Kwaliteit zonder concessies

De functies van de Leica M camera zijn consequent gebouwd voor extreme robuustheid en een lange levensduur. De hoogste kwaliteit materialen, uitgewerkte productieprocessen en precieuze handmatige assemblage garanderen de Leica M camera’s een decennia lange functionele betrouwbaarheid. De volledige compatibiliteit van het systeem – vrijwel alle objectieven van de Leica M-serie gebouwd sinds 1954 kunnen nog steeds worden gebruikt op de laatste nieuwe M-camera’s – is een zeer belangrijke factor in de blijvende waarde van de M-serie.

Deze kernwaarden van het Leica M-systeem zijn wederom consequent gehandhaafd in de nieuwe Leica M9-P. De technische eigenschappen van de Leica M9-P zijn identiek aan die van de M9. Echter de typische Leica M-kenmerken van deze camera, zoals robuustheid en discretie, zijn verder verbeterd.

Betrouwbaar en duurzaam

Het merk Leica staat synoniem voor een onverwoestbare kwaliteit. Een aankoop voor het leven. Een Leica M camera is betrouwbaar en duurzaam, gemaakt voor jarenlang zorgeloos gebruik. De bovenzijde en onderkant van het camerahuis zijn gemaakt van massief messing, het chassis van een zeer sterke magnesiumlegering. De camera kan hierdoor tegen een stootje. De messing bovenzijde garandeert bovendien de hoogste precisie bij het scherpstellen, ook bij wisselende vochtigheid en temperatuur.

Zo heeft de Leica M9-P bijvoorbeeld een LCD scherm van extreem krasvast saffierglas als bescherming. Dit materiaal is zo hard, dat het alleen kan worden verwerkt met speciaal diamant gereedschap en is één van de moeilijkste materialen in de wereld om mee te werken. Als gevolg hiervan is de saffierglas LCD bescherming extreem slijtvast en bijna onbreekbaar. In de praktijk is het dan ook bestand tegen vele soorten van slijtage en benadrukt het nog eens extra dat deze camera speciaal is uitgerust voor vele jaren betrouwbaar en intensief gebruik. Met dank aan een anti-reflecterende coating aan beide zijden van het saffierglas, is het

beeld op het LCD scherm van de M9-P in ongunstige lichtomstandigheden nu nog beter. Dit biedt fotografen een ideaal hulpmiddel voor een optimale beoordeling van de opnamen, zowel tijdens de compositie als na het vastleggen. Het speciale soort leer op de M9-P camerabody is bijzonder goed bestand tegen slijtage. De gevulcaniseerde leerlaag heeft een uitgesproken structuur die de camera bijzonder goede grip-eigenschappen geeft. Dit betekent dat de M9-P erg veilig en zeker in de hand voelt. Een kenmerk dat de toch al praktijkgerichte bediening van de Leica M camera verder versterkt.

Opnamen die indruk maken

Eén ding hebben alle Leica M camera’s gemeen: elke camera is geboren uit het verlangen om camera’s te ontwikkelen die de beste beeldkwaliteit ter wereld afleveren. Dat merkt men direct in het gebruik: wie eenmaal een Leica M camera heeft leren gebruiken, wil niets anders meer. Een Leica M camera is onovertroffen als het gaat om het maken van mooie, sfeervolle beelden die historische, dierbare, ontroerende, spannende en opzienbarende momenten vastleggen. Talloze professionele en gepassioneerde fotografen hebben ervaren dat ze met Leica opnamen kunnen schieten met optimaal contrast, unieke bokeh, perfecte resolutie en fantastische detailweergave. Foto’s die indruk maken en die tonen dat de passie van de fotograaf en de precisie van Leica samen de perfecte combinatie vormen voor letterlijk onvergetelijke fotografie.

Een liefdevolle relatie

Een Leica M camera stelt zondermeer eisen aan zijn gebruiker. Die moet bereid zijn te investeren. Niet alleen in het meetzoekercamerasysteem, maar ook in zijn of haar eigen vaardigheden. Een Leica geeft altijd bijzonder authentieke beelden, maar oefening baart kunst. Een meetzoekercamera heeft geen autofocus. Dat haalt het beste uit de fotograaf naar boven. Met een Leica M beschik je over de puurheid van fotograferen. Het komt aan op de expertise van de fotograaf. Mensen met een passie voor fotografie. Fotografen die de moeite willen nemen om hun camera te leren kennen en het er voor over hebben om een mooie en langdurige relatie aan te gaan. Een vruchtbaar en liefdevol verbond met prachtige foto’s als resultaat. Dat is de magie van Leica. De Leica M9-P is de ideale camera voor iedere beroepsfotograaf en serieuze hobbyist die zijn fotografie op het hoogst haalbare plan wil brengen.

Eigentijds minimalisme

Een ander opvallend kenmerk van de Leica M9-P is de minimalistische styling met een focus op alleen dat wat echt noodzakelijk is. Veel professionele fotografen die nu al Leica-camera’s gebruiken, hebben de neiging om tape over het bekende Leica logo (de wereldberoemde ‘red dot’) op hun camera’s te plakken. Daarmee proberen ze bewust hun camera zo onopvallend mogelijk te maken. Om deze reden, en ten faveure van een absolute discretie, is de typische ‘red dot’ en de M9 letters op de voorkant van deze nieuwe professionele camera weggelaten. In plaats daarvan, wordt de bovenkant van de Leica M9-P nu gegraveerd met de Leica naam in de klassieke script vorm.

De Leica M9-P is vanaf medio juli beschikbaar bij de geautoriseerde Leica M-dealers in Nederland en komt in twee verschillende uitvoeringen: zwarte lak of de traditionele zilverchroom versie. De verkoopprijs voor beide uitvoeringen is identiek en bedraagt € 5.995,- incl. BTW.

Extra notitie: Vanaf oktober hebben huidige Leica M9 bezitters overigens de mogelijkheid om hun camera te laten aanpassen en upgraden naar een M9-P door het aanpassen van het LCD scherm en de top cover van de camera. De specifieke prijzen hiervoor worden later in het jaar bekend.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *