Leica M9-P Edition Hermès

We zijn toe aan het laatste cameranieuws van Leica. Naast de X2, V-Lux 40 en M-Monochrom is er namelijk nog één ander toestel onthuld: de M9-P Edition Hermès.

M9 in nieuw jasje

Dit toestel is technisch identiek aan de reguliere M9, maar het uiterlijk is flink aangepakt. Walter de’Silva, een auto-ontwerper die vooral bekend is geworden door zijn werk voor Alfa Romeo en de Volkswagen Groep, heeft de behuizing opnieuw vormgegeven. Dat heeft met name voor de bovenkant een vloeiender lijnenspel opgeleverd. Maar ook de onderkant, het draaiwiel achterop, en de sluiterknop zijn vernieuwd. Ten slotte heeft modehuis Hermès een speciale leersoort aangeleverd om de behuizing aan te kleden. Het gaat om kalfsleer van het type “Veau Swift”, in de kleur oker. Hetzelfde leer wordt voor de bijgeleverde schouderband gebruikt.

Voor in de vitrine

Het uiterlijk vertoon is wel ten koste gegaan van de functionaliteit. Om het design niet te verstoren, is de flitsschoen weggelaten. Ook de schakelaar om andere beeldkaders in de zoeker weer te geven, en de HDMI-aansluiting aan de linkerkant ontbreken. Hieruit blijkt dat het toestel eerder als pronkstuk bedoeld is, dan als fotografisch gereedschap.

Exclusief en exclusiever

De M9-P Edition Hermès wordt in twee sets geleverd. De eerste omvat de camera, schouderband en het Leica Summilux-M 50mm F/1.4 objectief. Deze set wordt in een oplage van 300 stuks gemaakt. De Nederlandse importeur heeft geen prijzen vermeld, maar volgens Photoscala moet de set 20.000 Euro opleveren, wat redelijk overeenkomt met eerdere special editions.

Niet exclusief genoeg? Geen nood, er komt een tweede set beschikbaar, waarvan er maar 100 worden gemaakt: de “Série Limitée Jean-Louis Dumas”. Dumas was de CEO van het Hermès modehuis van 1978 tot 2006. Hij was de persoon die de samenwerking tussen Hermès en Leica tot stand bracht, en als amateurfotograaf maakte Dumas ook gebruik van Leica-apparatuur. De set die zijn naam draagt wordt dan ook geleverd met een tweedelig album van in totaal 190 pagina’s, met 200 foto’s van zijn hand.

De objectievenset bestaat nu uit een Summicron-M 28mm F/2, een Noctilux-M 50mm F/0.95, en een Summicron-M 90mm F/2. In dit geval wordt naast de schouderband ook een handgemaakte tas geleverd om de camera in te vervoeren. De prijs van al dit moois: 40.000 Euro, als we Photoscala kunnen geloven.

De eerste set is direct beschikbaar bij Leica Boutiques. De tweede set is over een maand verkrijgbaar. In Nederland zit de enige Leica Boutique in Lisse.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *