Leica M-mount adapter voor Fujifilm X-Pro1

Met de X-Pro1 heeft Fujifilm een gewilde camera in de markt gezet. Er is echter één probleem: het objectievenaanbod schiet nog niet erg op, met drie stuks. Daarom heet Fujifilm een eigen M-adapter voor de X-Pro1 aangekondigd.

Voordelen t.o.v. andere adapters

Er zijn al adapters van andere fabrikanten verkrijgbaar, bijvoorbeeld van Novoflex. Maar dat zijn allemaal modellen zonder electronische contacten. De adapter van Fujifilm heeft deze contacten wel. Het voordeel daarvan is dat de X-Pro1 kan zien welk objectief er gebruikt wordt, zodat de lensfouten zoals vervorming, vignetting en kleurafwijkingen direct gecorrigeerd kunnen worden.

Specifiek voor de X-Pro1 is er echter een nog groter voordeel. De hybride zoeker kan, als het objectief bekend is, de juiste hulplijnen voor de gebruikte brandpuntsafstand laten zien. Zo wordt het beeld wat je werkelijk vastlegt mooi in de zoeker ingekaderd.

Er is ruimte voor zes verschillende lensprofielen, waarvan er vier zijn voorgeprogrammeerd: 21mm, 24mm, 28mm en 35mm. Dit betreft echter alleen de brandpuntsafstanden. Andere zaken, zoals de lensafwijkingen, zal de gebruiker zelf per objectief moeten invoeren.

Firmware-update en compatibiliteit

Om de electronische mogelijkheden van deze adapter te benutten, is er nog wel een firmware-update noodzakelijk. Deze update (versie 1.10) zal zeer binnenkort te downloaden zijn.

Niet alle M-objectieven kunnen met de adapter gebruikt worden. Fujifilm houdt zelf bij welke modellen werken, en welke niet. Deze lijst wordt regelmatig aangevuld met nieuwe objectieven.

Prijs en beschikbaarheid

De adapter moet deze maand nog in de winkels liggen. De adviesprijs bedraagt 179 Euro.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *