Landschappen fotograferen: 7 tips voor haarscherpe landschapsfoto’s

Landschapsfotografie behoort tot de meest populaire takken binnen de fotografie. Mooie landschappen zijn natuurlijk te vinden in Nederland, maar misschien maken we nog wel meer landschapsfoto’s tijdens onze vakanties. Bij de meeste landschapsfoto’s wil je dat de hele foto haarscherp is, niet alleen op de voorgrond, maar ook in het midden en op de achtergrond. In dit artikel vind je 7 tips om ervoor te zorgen dat jouw landschapsfoto’s voortaan haarscherp zijn.

Kies voor een klein diafragma

Als alles in de foto scherp moet zijn dan kun je het beste fotograferen met een klein diafragma. Door het diafragma op ongeveer f/11 in te stellen krijg je bij de meeste camera’s een grote scherptediepte. Bij full frame camera’s zou je nog kunnen kiezen voor een iets kleiner diafragma om alles scherp te krijgen. Stel het diafragma niet direct in op f/22, want dan kan er diffractie optreden. Met diffractie zal de foto er uiteindelijk minder scherp uitzien.

Landschapsfotografie Tips

Stel hyperfocaal scherp

Het instellen van een klein diafragma is de eerste stap. Om vervolgens de grootst mogelijke scherptediepte te krijgen dien je hyperfocaal scherp te stellen. De exacte afstand waarop je moet scherpstellen hangt af van het gekozen diafragma en het gekozen brandpuntsafstand.

Live view kan het scherpstellen makkelijker maken

Je kunt natuurlijk de autofocus gebruiken, maar als je echt controle wilt hebben over het scherpste deel in de foto dan zou je dit ook handmatig kunnen doen. Indien je camera live view heeft dan kun je scherpstellen vanuit de live view stand. Als je handmatig scherpstelt door de zoeker van de camera dan is het vaak lastig om te zien wanneer de scherpstelling goed afgesteld is. Door live view aan te zetten heb je de mogelijkheid om op je compositie in te zoomen (niet zoomen met het objectief, maar met de knop met een vergrootglas). Vaak kun je tot 10x inzoomen op een deel van de foto. Omdat je zover ingezoomd bent kun je nu handmatig scherpstellen en goed zien wanneer het echt scherp is.

Maak landschapsfoto’s met een statief

Het is voor veel fotografen niet de meest geliefde accessoire, maar een goed statief kan het verschil maken tussen een scherpe en een haarscherpe foto. Iedere kleine beweging van de hand zorgt minder scherpte, zelfs als de sluitertijd sneller is dan 1/60e van een seconde. Als de camera op een stevig statief staat dan kan bewegingsonscherpte van de hand niet meer optreden.

Tips voor Landschapsfotografie

Raak de camera niet aan

Zelfs als de camera op een statief staat dan kan het nog fout gaan. Door het indrukken van de ontspanknop kan de camera gaan trillen. Ook dit zal voor onscherpte zorgen. Het is aan te bevelen om een afstandsbediening/draadontspanner te gebruiken. Indien je deze niet hebt kun je ook de zelfontspanner gebruiken. Na het indrukken van de ontspanknop duurt het nog enkele seconden voordat de foto gemaakt wordt.

Haal de camerariem van de camera af

De camera staat op het statief, maar de wind kan nog roet in het eten gooien. Door de wind kan de hangende camerariem heen en weer bewegen. Bij een sterke wind zal de riem tegen het statief aanslaan wat voor trillingen in de statiefpoten zorgt. De camerariem kun je dus het beste losmaken.

Spiegelopklapfunctie

Veel spiegelreflexcamera’s hebben een spiegelopklapfunctie. Het neerklappen van de spiegel kan al voor een kleine trilling zorgen. Met de spiegelopklapfunctie geactiveerd klapt de spiegel eerst open als je op de onstpanknop drukt. Daarna moet je nog een keer drukken voordat de foto gemaakt wordt. Op deze manier kan het neerklappen van de spiegel geen trillingen veroorzaken.

Deel dit

4 antwoorden op “Landschappen fotograferen: 7 tips voor haarscherpe landschapsfoto’s”

    1. Het is aan te raden om de ISO waarde altijd zo laag mogelijk in te stellen (bij de meeste camera’s is dat ISO 100). Dat levert de hoogste pixelkwaliteit op.

      De enige reden om het te verhogen bij landschapsfotografie is als er bewegende elementen (bv. takken van bomen) zijn en deze onscherp zijn door een te lange sluitertijd.

  1. goede tips, aantal hiervan had ik nog niet aan gedacht hyperfocaal, live view en camerariem. Denk dat ISO/diafragma en sluitertijd meer bij de algemene kennis hoort. Hierom vind ik het wel beter dat hier niet zo diep op in wordt gegaan zodat het verhaal lekker beknopt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *