Krijgt de Ricoh GR Digital V een APS-C sensor?

Ricoh is een kleine speler op de markt van digitale camera’s. Om zich van de grote concurrenten te onderscheiden, gebruiken ze afwijkende concepten zoals de GXR met verwisselbare lens/sensor-combinaties, en specialistische compactcamera’s zoals de GR Digital-serie die is uitgerust met een 1/1.7″-sensor en een lichtsterk objectief met vaste brandpuntsafstand.

Die GR Digital komt de laatste tijd echter behoorlijk onder druk te staan. Een 1/1.7″ sensor met een lichtsterke prime levert niet veel klanten meer op als alle concurrenten dezelfde sensor met een lichtsterke zoomlens combineren. En dus moet Ricoh een stap verder gaan om z’n klanten te behouden. Dat lijkt de fabrikant nu te gaan doen met de volgende GR Digital.


De huidige GR Digital IV, met 1/1.7″-sensor en 28mm-equivalent.

De beheerder van geruchtensite Mirrorless Rumors heeft namelijk van één van zijn bronnen vernomen dat Ricoh binnenkort een GR Digital V lanceert. In tegenstelling tot de vorige modellen zal deze niet beschikken over een 1/1.7″-sensor, maar een van het APS-C formaat. Onderaan dit artikel staan de populairste sensorformaten nog even bij elkaar om het verschil te laten zien.

Dat dit verhaal over de GR Digital V meer is dan zomaar een gerucht, blijkt ook uit een patent dat eerder dit jaar is vrijgegeven. Ricoh heeft namelijk twee objectieven ontworpen die voor APS-C geschikt zijn, namelijk een 23mm F/2.5 (35mm equiv.)en een 27mm F/1.9 (40mm equiv.).


De tekeningen  uit het patent: links de 23mm F/2.5, rechts de 27mm F/1.9.

De kans is dus groot dat de GR Digital V inderdaad met een APS-C sensor zal worden uitgerust. Het is nog even afwachten wat voor objectief hij meekrijgt, maar qua brandpuntsafstand komt de 23mm F/2.5-variant het dichtst in de buurt van de voorgaande GR Digital-modellen. Die hadden alle vier een 28mm-equivalent.

http://content.hwigroup.net/images/fv-news/sensorformats.pngAlle gangbare sensorformaten op een rij: van 1/2.3″ uit goedkope compactcamera’s tot 35mm (full-frame) DSLR-formaat.

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *