Kodak in de problemen

Verschillende kranten melden dat het niet goed gaat met Kodak. Het bedrijf zou overwegen om zichzelf failliet te verklaren, iets dat CEO Antonio Perez vorige week nog ontkende richting het personeel. Het feit is echter dat de beurskeurs een historisch dieptepunt heeft bereikt; een koers ruim onder de 1 dollar. De marktwaarde van het bedrijf daalde naar minder dan 300 miljoen euro, wat een teken is dat investeerders alle vertrouwen hebben verloren. Het nieuws wordt versterkt doordat Kodak afgelopen vrijdag een advocatenkantoor in de arm nam, dat bekend dat om haar herstructureringspraktijken na een faillissement. Het Amerikaanse bedrijf, voluit Eastman Kodak, heeft sinds 2004 geen winst meer gemaakt (op jaarbasis). 

De grote problemen voor Kodak begonnen feitelijk in 2003. De verkoop van film ging in no-time achteruit door de opmars van digitale fotografie. Hoewel Kodak in de jaren negentig één van de grondleggers van de eerste professionele camera’s was (zowel Canon als Nikon werkten intensief samen met Kodak, onder andere op sensorgebied), nam het bedrijf de overgang van analoog naar digitaal pas veel te laat serieus.

Eind 2010 had Kodak nog 18.800 man personeel wereldwijd, terwijl dat er in 1998 nog 86.000 waren. Hoewel Kodak dit jaar nog enkele nieuwe camera’s heeft aangekondigd, wist het bedrijf zich niet van de concurrentie te onderscheiden. Los van camera’s heeft Kodak nog een berg waardevolle patenten en is het actief in de medische markt, onder andere op het gebied van archivering.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *