Klimaatverandering inzichtelijk dankzij timelapse fotografie

In opdracht van National Geographic werd in 2006 het project Extreme Ice Survey (EIS) opgestart met de fotograaf James Balog. Het doel van het project is het vastleggen van de veranderingen in het klimaat bij gletsjers.

Het is alom bekend dat het klimaat in de wereld veranderd. De temperaturen stijgen, waardoor gletsjers overal ter wereld in hoog tempo smelten. Samen met National Geographic wil Balog de mensen laten zien door middel van time-lapse beelden dat het klimaat verandert. Verdeeld over 18 gletsjers in de hele wereld staan 27 Nikon D200 DSLR’s opgesteld, samen goed voor zo’n 8000 foto’s per jaar. De camera’s zijn opgesteld in op maat gemaakte installaties met heavy duty statieven, waterdichte behuizingen en wind-proof ankers. Met behulp van zonnepanelen worden de camera’s van stroom voorzien om vervolgens elk half uur automatisch een foto te maken. Die foto’s worden verwerkt in een time-lapse-video die de veranderingen in de gletsjers goed laat zien.

In de video hieronder zie je hoe dat in z’n werk gaat:

In TIME magezine schrijft Balog dat hij diep onder de indruk is hoe snel enorme gletsjers als sneeuw voor de zon verdwijnen, terwijl hij vroeger nog een scepticus was over de klimaatveranderingen. Hij maakt duidelijk dat het onderzoek niet gaat om de mooie foto’s, maar om het bewijs te leveren dat de menselijke koppigheid moet stoppen. Hij vertrouwt erop dat de natuur op haar manier een perfecte en mooie oplossing zal geven, wanneer de gletsjers er niet meer zijn. Maar tegelijkertijd wordt Balog ontmoedigd vanwege het feit de mensheid weigert op te draaien voor de gemaakte fouten.

Foto: Columbia gletsjer,extremeicesurvey.org

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *