Klaar voor de toekomst met SDXC en exFAT

Om aan de toenemende vraag naar opslagcapaciteit te voldoen, bestaan er sinds enige tijd SDXC-geheugenkaartjes, als opvolger van de SD- en de SDHC-kaart. Nu er steeds meer camera’s beschikbaar komen waarin deze kaartjes ook daadwerkelijk gebruikt kunnen worden, loont het dit type geheugenkaart mee te nemen in je overwegingen zodra je op zoek gaat naar (extra) geheugen.

Een beetje fototoestel kan tegenwoordig filmen in HD, of nog beter in Full HD. Hierdoor raken bestaande geheugenkaartjes plotseling razendsnel vol. Daarnaast neemt het aantal megapixels op de camerasensor nog steeds sprongsgewijs toe. Ook stappen steeds meer mensen over op het raw-formaat en die bestanden zijn flink groter dan kant-en-klare jpg-foto’s. Dit alles geldt niet alleen voor spiegelreflexcamera’s. Ook compactcamera’s kunnen steeds vaker in HD filmen en ondersteunen het felbegeerde raw-formaat. Filmen met een fototoestel heeft ook een nieuwe beperking van ‘gewone’ geheugenkaartjes aan het licht gebracht: een bestand mag maar vier gigabyte groot zijn. Bij lange filmopnames stopt de camera abrupt met filmen, of het toestel hakt de film op in fragmenten.

Extra grote bestanden

Een SDXC geheugenkaart lost al deze problemen op. Daar waar een eerste generatie SD-kaart maximaal 2 GB groot kan zijn en SDHC de lat verhoogt naar 32GB, ligt de bovengrens bij SDXC-kaartjes op maar liefst 2 TB. Nu lijkt het misschien wat overdreven om twee terabyte in je camera te stoppen, maar de ontwerpers van de SDXC-standaard hebben gelukkig ver vooruit gekeken. Want leek ooit de 16 MB van een Smartmedia-kaart een zee van ruimte, vandaag de dag is één raw-bestand al snel meer dan 20 MB groot.

Een SDXC-kaartje maakt gebruik van een nieuw bestandssysteem genaamd exFAT (Extended File Allocation Table). Omdat zowel SDXC als exFAT relatief nieuw zijn, kun je nog wel met enkele aanloopproblemen te maken krijgen. Zo waren er tot voor kort nog maar weinig camera’s te koop die deze kaartjes slikken, maar de laatste tijd komen er in hoog tempo steeds meer toestellen bij. Het moment om veilig over te stappen op SDXC lijkt nu eindelijk aangebroken.

Uiterlijk is er geen verschil tussen SDXC, SDHC en SD.

Van het merk Sandisk hebben wij een Ultra SDXC van 64 GB aan de tand gevoeld. Allereerst valt de riante opslagcapaciteit op. Dat schiet je vast niet vol tijdens een weekje vakantie, maar het stelt je wel in staat om vaker en langer te filmen. Ook kun je je films en foto’s langer op het kaartje laten staan, je komt niet snel ruimte tekort. Wissen kun je nu uitstellen tot je zeker weet dat alles op de computer en op minimaal één back-upschijf is veiliggesteld.

Het gaat hier om een class 4 kaart en dat betekent dat een minimale, constante schrijfsnelheid van 4 MegaByte (MB) per seconde gegarandeerd is. Dat is voldoende voor filmen in standaard formaat en in 720p HD, maar voor 1080p Full HD is een hogere snelheid nodig. Gelukkig blijkt de kaart in de praktijk een snelheid van maar liefst negen, bijna tien MegaByte per seconde te halen. De kaart presteert dus stukken beter dan de classificatie doet vermoeden. Lezen gaat nog sneller. Op de kaart staat een leessnelheid van vijftien megabyte per seconde aangegeven, maar in een kaartlezer schiet de teller omhoog tot boven de twintig megabyte per seconde. We lopen hier eerder tegen een beperking van USB 2.0 aan dan van de kaart zelf. Zeker voor een class 4 presteert de Sandisk Ultra SDXC 64GB opmerkelijk goed.

Op een geheugenkaartje of camera moet expliciet SDXC staan.

Om een SDXC-kaartje op je computer te kunnen lezen, moet het besturingssysteem met exFAT om kunnen gaan. Gelukkig lukt dit prima als je met Windows 7 of Windows Vista werkt, maar voor Windows XP is een update nodig. Sinds versie 10.6.5 ondersteunt ook Mac OS X exFAT. Sluit je de camera via een usb-kabel op je computer aan en heb je de meegeleverde software geïnstalleerd, dan zijn je filmpjes en foto’s prima op te halen, zonder dat je extra hardware nodig hebt.

Maakt je liever gebruik van een losse kaartlezer, dan moet je momenteel bijzonder goed zoeken om er eentje te vinden die SDXC-kaartjes slikt. Het moet er echt expliciet op vermeld staan, want anders werkt het niet. Heeft je computer een ingebouwde SD-kaartlezer, dan wordt SDXC (exFAT) met een beetje geluk ondersteund. Een en ander hangt af van het type kaartlezer en of je de juiste updates geïnstalleerd hebt (zie hiervoor www.sdcard.org/developers/tech/sdxc/using_sdxc ).

Zodra op je pc een venstertje verschijnt dat je geheugenkaart onleesbaar is en geformatteerd dient te worden, is dit een teken dat je een ongeschikte kaartlezer gebruikt of dat het besturingssysteem geen exFAT ondersteunt. Ook als je camera meldt dat de kaart geformatteerd moet worden, kun je ervan uitgaan dat het toestel geen SDXC ondersteunt. Kaartjes worden altijd gebruiksklaar verkocht. Formateer dus in geen geval zomaar de geheugenkaart, want dan ben je al je opnamen kwijt!

Formateer een kaartje niet zomaar, dit betekent dat het apparaat geen SDXC ondersteunt!

Het besturingssysteem moet met exFAT kunnen werken.

Windows XP en exFAT

Windows XP kan niet met het exFAT besturingssysteem overweg, tenzij je een update installeert. Die is te vinden door naar www.microsoft.nl te gaan. Het uiterlijk van deze website verandert nogal eens, maar je moet zijn bij het onderdeel Downloads. Kies voor Meer downloads of Alle downloads, tik in het zoekvak exFAT in en klik op Start. De update is uit begin 2009, dus de kans bestaat dat je pc zonder dat je het wist allang is bijgewerkt.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *