Kans op Noorderlicht door zonnestorm

Na de zonnestorm in januari, die helaas amper in Nederland te zien was, is er nu opnieuw kans op het Noorderlicht (Aurora borealis). Volgens deskundigen komt er nu nog een grotere zonnestorm onze kant op dan toen in januari. Afgelopen dinsdag was er een grote uitbarsting op de zon, waardoor elektrisch geladen deeltjes onze kant op komen. Ze worden vandaag rond 13:00 verwacht. Helaas is het op dat moment dag, maar de storm zal waarschijnlijk tot en met diep in de nacht doorgaan. Een goed excuus voor een avondwandeling vanavond dus.

Aurora

Volle maan

Hoewel de storm heftiger lijkt dan de vorige – de kans op Noorderlicht dus groter is – is er één storende factor. Het is volle maan. De vage gloed die mogelijk zichtbaar zal zijn, kan daardoor flink worden verstoord. Een donkere hemel is eigenlijk een vereiste, zeker ook als je het spektakel wilt vastleggen met je camera. Voor actuele informatie kun je poollicht.info bekijken. 

Video

Een goede reden om deze video nog eens in het zonnetje te zetten. Daarop kun je realtime het Noorderlicht zien, inclusief de bewegingen. Dat is vrij uniek omdat de meeste videocamera’s niet lichtsterk genoeg zijn om het fenomeen vloeiend en bewegend vast te leggen.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *