JPEG versie 9 is af: nu ook lossless compressie

De wereld van bestandsformaten (zoals jpeg en png) lijkt stil te staan, maar dat is alles behalve het geval. Een belangrijk verschil tussen jpeg en raw is bijvoorbeeld dat jpeg beeldinformatie met ‘lossy compressie’ opslaat, waarbij kleurinformatie verloren gaat. Dit verlies is afhankelijk van de waarde van de compressie – in de praktijk is het meestal beperkt zichtbaar voor het blote oog. Maar foto’s met lossy compressie laten zich wel minder goed bewerken dan RAW’s (waarvoor niet-destructieve lossless compressie gebruikt wordt). 

Nu ook lossless JPEG

Eind vorig jaar werd bekend dat het lossless formaat PNG voortaan ook lossy compressie zou ondersteunen (en daarmee een directe concurrent voor jpeg zou kunnen worden). Maar de ‘Independant JPEG Group’ (IJG) doet nu juist het omgekeerde. Naast de standaard lossy JPEG, zal JPEG 9 ook lossless compressie gaan ondersteunen. Daarmee wordt de JPEG standaard ook een mogelijk alternatief voor RAW-bestanden, al is het zover nog lang niet.

Toekomst

De JPEG-standaard is nu er weliswaar klaar voor, maar het nieuwe formaat moet eerst nog ondersteund gaan worden door beeldbewerkingssoftware en natuurlijk ook door de camerafabrikanten zelf. Want als dergelijke jpeg’s niet direct in een camera’s gemaakt kunnen worden, zal het gebruik waarschijnlijk zeer beperkt blijven. Camerafabrikanten gebruiken allemaal een eigen RAW-standaard, dus het is nog maar de vraag of het ook daadwerkelijk van de grond zal komen. 

Overigens was er in al 1993, toen de JPEG-standaard bedacht werd, een lossless variant van JPEG. Die was echter op een compleet andere techniek gebaseerd. Delen van die methodologie zijn ondertussen in de DNG standaard terecht gekomen.

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *