Je fotoarchief beheren, voorzien van kenmerken en backuppen

Het backuppen van foto’s is één ding. Minstens zo belangrijk is dat je overzicht houdt in je alsmaar uitdijende fotocollectie. Een handig hulpmiddel hierbij is het beheren van je fotowerk via software zoals bijvoorbeeld Lightroom, Bridge, AfterShot of Picasa. Via dergelijke software kun je je foto’s van verschillende kenmerken voorzien, zodat je ze later weer makkelijk kunt vinden.

Steekwoorden en sterren

Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een waardering via sterren, zodat je je beste foto’s makkelijk kunt terugvinden. En het toevoegen van steekwoorden zodat je bijvoorbeeld op basis van het woord ‘strand’ in één klap al je strandfoto’s te zien krijgt.

Gezichtsherkenning

Gezichtsherkenning wordt ook steeds vaker toegepast in software (zoals Picasa en Photoshop Elements 10). Je moet dan eenmalig aangeven wie er op je foto’s staat, waarna de software via gezichtsherkenning andere foto’s waar dezelfde persoon op staat zal indexen.

Geotagging

Eveneens nuttig is geotagging. Bij veel software kun je via Google Maps aangegeven waar je foto’s ongeveer zijn gemaakt. Dat maakt het makkelijker om foto’s van een bepaald land of locatie snel te kunnen oproepen. Een aantal nieuwe camera’s beschikken over een ingebouwde gps-chip, waardoor deze informatie al automatisch aanwezig is, maar dat zijn er helaas slechts enkelen. Natuurlijk kun je dit ook handmatig achteraf doen, bijvoorbeeld wanneer je met een app je gps-locatie hebt vastgelegd en deze exporteert als GPX-bestand. Deze kun je importeren in bijvoorbeeld Lightroom, waarbij deze de foto’s zal synchroniseren op basis van de datum en tijd.

Foto’s terugvinden

Al deze organisatie vereist wel wat werk wanneer je nieuwe foto’s aan je collectie toevoegt, maar het maakt het stukker makkelijker om achteraf foto’s terug te vinden. Vooral wanneer je fotoverzameling uit tienduizenden foto’s bestaat is het vrijwel onmogelijk om dat op een andere manier efficiënt te organiseren. Als je voor het maken van backups verschillende media gebruikt, zoals bijvoorbeeld dvd’s of verschillende usb-sticks, dan is het handig om deze te labelen zodat je exact weet welke inhoud er op staat (anders moet later je meerdere schijven gaan zoeken om een bepaalde foto te vinden).

lightroom

Backup op andere locatie

Een backup kan technisch nog zo goed zijn uitgevoerd, zolang deze lokaal bewaard wordt, ben je slechts gedeeltelijk beschermd. De kans is wellicht klein, maar ook door een brand, inbraak of natuurramp kun je foto’s kwijtraken als je deze in huis bewaard. Wil je meer zekerheid dat je foto’s niet verloren gaan, zorg er dan voor dat je foto’s niet alleen lokaal worden opgeslagen, maar ook op een andere locatie. Bijvoorbeeld op een externe harde schijf bij vrienden of familie. Of via ‘de cloud’.

[alert style=”yellow”]

Gratis backup software

Het kopiëren van bestanden is een vervelend handmatig werkje. Of je de bestanden nu naar een usb-stick, externe harde schijf of het netwerk kopieert, je moet steeds handmatig mappen en bestanden selecteren. Gelukkig zijn er ook allerlei handige gratis hulpmiddelen voor te vinden. Je stelt dan eenmalig de locatie waar de brongegevens staan en wat de doellocatie is in en vervolgens is het een kwestie van één druk op de knop (of eventueel een geautomatiseerde opdracht op basis van een vaste dag en tijd). Een gratis programma is Snap Backup (www.snapbackup.org) dat zowel werkt onder Windows als Mac OS X. Je kunt ook Dropbox instellen als doellocatie.[/alert]

snap

 

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *