Je camera altijd online. Zin of onzin?

Gisteren was Technyx aanwezig bij de officiële introductie van de Samsung Galaxy NX in Nederland. Zoals je kon lezen in ons eerdere nieuwsbericht, is dit een vrij unieke camera. Niet zozeer vanwege zijn sensor (zelfde als de NX300) of zijn ingebouwde EVF, maar om het feit dat deze draait op het Android besturingssysteem in combinatie met een 12 cm groot aanraakgevoelig scherm. Minstens zo bijzonder is dat de camera de eerste systeemcamera is met een simkaartje. Hij kan overweg met zowel 3G als 4G, oftewel hij is helemaal voorbereid op de toekomst. Volgens Samsung betekent dit een manier van fotograferen die tot nu toe nog niet eerder ervaren is. Je camera is immers altijd online, dus dat biedt nieuwe mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het rechtstreeks foto’s publiceren op Facebook. Of het dele van foto’s met vrienden of collega’s vanaf je vakantieadres (of een beurs). Dankzij de meegeleverde app ‘Foto suggestie’ zie je exact waar je bent en welke foto’s er zoal in de omgeving zijn gemaakt. Ook kun je via de Story Album functie je foto’s op een overzichtelijke tijdlijn bekijken, bewerken en in een digitaal fotoalbum verzamelen. Je kunt zelfs je foto’s uitgebreid bewerken met een app als Photo Mate (dat zelfs overweg kan met RAW-bestanden).

Dat is iets dat tot voor kort niet mogelijk was. Daarvoor moest je je foto’s eerst overzetten van je camera naar je smartphone, tablet of computer. Nu zijn er steeds meer camera’s met wifi, maar ook heel veel die niet over deze functionaliteit beschikken. En als je camera wifi al heeft, dan is het doorsturen van foto’s in de praktijk best wat gedoe. Dat de camera op Android draait heeft verschillende voordelen. In tegenstelling tot de meeste andere camera’s, kun je hem uitbreiden met nieuwe functionaliteit via apps. Wie bekend is met Android zal ook snel zijn of haar weg vinden op de camera. Maar voor wie een klassieke camera-interface verwacht, is het even zoeken… Ook is het even wennen dat de camera vrijwel niet over knoppen beschikt – alles gaat via het touchscreen.

GALAXY-NX-6

De specificaties van de camera zijn netjes. Naast een beeldprocessor beschikt hij over een aparte 1,6 GHz quad-core processor voor Android en hij kan ruim 8 foto’s per seconde schieten met maximaal 1/6000 seconde. Al dat moois komt wel met een prijs. Met een prijskaartje van € 1499 is hij alles behalve goedkoop. Maar dan heb je ook wel een unieke camera die vermoedelijk over een paar jaar nog steeds bij de tijd is dankzij 4G ondersteuning, apps en Android.

Wij gaan de camera de komende tijd in de praktijk uitproberen en onze ervaringen zullen we uiteraard met je delen.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *