Is de nieuwe iPad ideaal voor fotografen?

Apple heeft haar derde generatie iPad aangekondigd (gewoon onder de naam ‘iPad’, dus niet iPad 3). Naast een helehoop extra features, zoals een razendsnelle (grafische processor) en 4G breedband, zijn er met name voor fotografen (en in mindere mate videografen) een aantal zeer interessante verbeteringen. Zo is de resolutie van het 9,7 inch scherm, zoals de geruchten al aangaven, extreem hoog voor een tablet; deze telt maar liefst 2048×1536 pixels. Dat is een miljoen pixels méér dan een hdtv en ook meer dan vrijwel alle laptops van dit moment. Dat maakt het apparaat zeer geschikt om foto’s op te bekijken (en te laten zien aan anderen). Het detail is enorm. 

Nieuwe camera

Ook interessant is de verbeterde camera. De optiek is identiek aan die van de iPhone 4S. Deze vangt 73% meer licht per pixel op, dan de vorige generatie. Ook is de lens met f2.4 zeer lichtsterk. De resolutie is echter lager dan de camera van de iPhone 4S; vijf in plaats van acht megapixels. Waarschijnlijk zou dat dankzij de backside illumination CMOS sensor, de lichtsterke lens en snellere processor de beeldkwaliteit alleen maar ten goede komen.

iPhoto

Helemaal nieuw is iPhoto voor de iPad. Met dit programma (dat € 3,99 kost) kun je foto’s eenvoudig bewerken. Dat gaat geheel via het aanraakgevoelige scherm, waarmee je gereedschappen kunt kiezen en onderdelen kunt selecteren. Zo kun je bijvoorbeeld de licht blauwer maken door hier met je vinger overheen te vegen. iPhoto bestaat al langer (al standaardapplicatie) voor de Mac, maar is dus nu ook voor de iPad beschikbaar. Andere applicaties, zoals iMovie, zijn geupdate om overweg te kunnen met de hogere resolutie van het scherm. Overigens is er ook een nadeel; iPhoto kan overweg met foto’s van maximaal 19 megapixels. Dat is nèt goed genoeg voor de 16 en 18 megapixel-camera’s van vandaag, maar te weinig voor een 5D Mark II / III, Sony a77 of Nikon D800.

Video

De camera is overigens ook in staat om 1080p video op te nemen, dus ook voor filmers is dit goed nieuws (hoewel je met een iPad in je hand natuurlijk minder makkelijk filmt dan met een smartphone of camera).

iPad demo (inclusief iPhoto):

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *