Instagram-selfies zijn vaak in scene gezet (en overdreven positief)

De bovenstaande video is een compilatie van hoe het er vaak (maar natuurlijk niet altijd) aan toe gaat op Instagram. Worden aanvankelijk veelal ‘echte’ foto’s geplaatst, na verloop van tijd verandert dat bij veel gebruikers. Niet in de laatste plaats komt dat doordat anderen foto’s plaatsen die een bijna perfect leven illustreren.

Wie dergelijke foto’s van een ander ziet, is zelf ook geneigd om wat te overdrijven. Variërend van het perfectioneren van een ‘spontaan’ shot tot en met simpelweg liegen over wat iemand aan het doen is. Hetzelfde kan overigens gezegd worden van Facebook; we plaatsen vaak dingen die potentieel statusverhogend zijn (een nieuwe auto, een tropische vakantie, een avontuurlijk leven), maar veel minder vaak de beslommeringen en problemen van alle dag. Het gevolg is een misplaatste werkelijkheid. Vaak is alles niet zo overdreven positief als het lijkt. De video – zelf overigens volledig in scene gezet – geeft een impressie van hoe het er soms aan toe kan gaan. Dit geldt natuurlijk niet voor alle Instagram-foto’s, maar ongetwijfeld wel voor een minderheid. Om een of andere reden tonen we liever niet onze zwakheden, maar wel dingen die leuk gevonden worden.

De video is gemaakt door Ditch the Label, een organisatie die pesten bestrijdt.  Eerder publiceerden zij een onderzoek waaruit bleek dat 42% van jongeren wel een gepest werd via Instagram.  En uit een eerder onderzoek van dezelfde organisatie bleek dat Instagram depressie, boosheid en onzekerheid over het uiterlijk in de hand werkte. Dat verklaar misschien weer een beetje waarom veel foto’s overdreven positief zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *