Infographic: Canon en Nikon populairste camera’s voor stockfotografie

Wie al fotograferend wat wil bijverdienen kan zijn of haar foto’s op een stocksite plaatsen. Bekende voorbeelden zijn Shutterstock, iStockphoto, Fotolia en Dreamstime. Daar zijn vele miljoenen beelden te vinden, gemaakt door amateurs en profs, die voor relatief lage prijzen aangeschaft kunnen worden. De site Stockphotosecrets heeft eens wat cijfers geanalyseerd van Dreamstime, op basis van 17,5 miljoen foto’s van 157.000 verschillende fotografen. In totaal werden er maar liefst 1397 verschillende camera’s actief gebruikt. De cijfers zeggen ook iets over de populariteit van bepaalde camera – wat betreft stockfoto’s althans.

Schermafbeelding 2013-09-16 om 21.56.32

Meest gebruikte camera’s

Uit de cijfers bleek dat de Canon EOS 5D Mark II veruit de meest gebruikte camera was voor stockfoto’s. Maar liefst 1,3 miljoen van de 17 miljoen foto’s werden met deze camera gemaakt. Zijn voorganger, de oorspronkelijke EOS 5D, staat op de tweede plaats, snel gevolgd door de Nikon D700 en D80. Op de vijfde plek staat de Canon EOS 40D. De drie meest gebruikte camera’s hebben een fullframe sensor, wat op zich niet verwonderlijk is. Dankzij de grote sensor bieden ze optimale beeldkwaliteit, wat voor stockfotografie zeker van belang is. Maar los van het type camera, geven de cijfers ook inzicht in het marktaandeel van de camerafabrikanten.

Schermafbeelding 2013-09-16 om 21.57.06

Canon, Nikon en de rest

Uit de cijfers blijkt wat we al lang wisten. Voor stockfotografie worden met name Canon en Nikon camera’s gebruikt. De andere merken, Sony, Pentax, Olympus en de rest, zijn amper vertegenwoordigd. Als het om stockfotografie gaat, zijn spiegelreflexcamera’s blijkbaar een must. We zijn benieuwd in welke mate deze cijfers de komende jaren zullen veranderen, naarmate er meer systeemcamera’s op de markt komen. Te meer omdat deze ook steeds vaker fullframe sensoren zullen gebruiken, waardoor ze kwalitatief niet meer onderdoen voor DSLR’s.

Infographic

Bekijk hieronder de volledige infographic van Stockphotosecrets.

what-gear-for-shooting-stock

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *