Ilvy Njiokiktjien eerste Fotograaf des Vaderlands

Fotoweek is een initiatief van het Nederlands Fotomuseum en Foam. Het is een open platform, waar iedereen partner van kan worden. De partners organiseren originele activiteiten onder de vlag van fotoweek. Ieder jaar bekroont Stichting Fotoweek een Nederlandse fotograaf tot fotograaf des Vaderlands. Deze fotograaf is een jaar lang ambassadeur van fotoweek en krijgt de opdracht een fotoserie te maken, passend bij het jaarlijkse thema. Deze serie wordt tijdens fotoweek onthuld. De eerste Fotograaf des Vaderlands is nu bekendgemaakt: Ilvy Njiokiktjien.

Portret Ilvy NjiokiktjienIlvy Njiokiktjien, © Jasper Juinen, 2013

Njiokiktjien: een voorbeeld voor de vakfotografie

Fotoweek benoemt Ilvy Njiokiktjien (1984) tot eerste Fotograaf des Vaderlands. In Njiokiktjien ziet Stichting Fotoweek een fotograaf die op een eigentijdse wijze succesvol invulling geeft aan het vak. Met deze eretitel is Njiokiktjien een jaarlang hèt gezicht van de Nederlandse fotografie. Als Fotograaf des Vaderlands maakt ze een fotoserie die tijdens Fotoweek (20 – 29 september 2013) wordt onthuld en treedt ze veelvuldig op in de media. Ilvy Njiokiktjien werkt als freelance fotograaf over de hele wereld. Ze werkt multimediaal en haar werk wordt in toonaangevende internationale bladen gepubliceerd. “Hoe zij als fotograaf invulling geeft aan haar vak is voor ons de doorslaggevende reden om haar te benoemen tot, eerste Fotograaf des Vaderlands” legt Ruud Visschedijk (voorzitter stichting Fotoweek en directeur Nederlands Fotomuseum) uit. In 2011 brak Ilvy internationaal door met met haar serie ‘Afrikaner Bloed’. Sindsdien is haar werk bekroond met prestigieuze prijzen zoals World Press Photo (categorie Media Contest) en de Zilveren camera.

90 jaar, uit de serie Kijk mijn Familie90 jaar, uit de serie ‘Kijk! Mijn Familie’, © Ilvy Njiokiktjien

Nederlandse verjaardagen in beeld

In opdracht van Fotoweek maakt Njiokiktjien een fotoserie in het thema Kijk! Mijn Familie. Ze koos ervoor om het fenomeen verjaardagsfeestjes in beeld te brengen. Een thema dat ver afstaat van haar eerdere werk. “Als documentairefotograaf reflecteer ik op actuele maatschappelijke thema’s. Met de Fotoweekserie sta ik voor de uitdaging om hele gewone momenten op een bijzondere manier in beeld te brengen.”

Tijdens Fotoweek zal Njiokiktjien een dag lang Nederlandse families portretteren in een pop-up fotostudio ergens in het land.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *