Hoe ziet een kleurenblinde jouw foto’s?

Volgens de statistieken is één op de 12 mannen en één op de 200 vrouwen kleurenblind (of heeft tenminste last van een bepaalde vorm daarvan). Dat heeft een enorme impact op de manier waarop iemand die kleurenblind is naar foto’s kijkt. Sterker nog, het betekent dat circa één op de twintig internetters je foto’s op een heel andere manier beleeft. Maar op welke manier dan?

Online simulator

Om te zien hoe kleurenblinden, die niet het gehele kleurenspectrum kunnen zien, je foto’s beleven kun je gebruik maken van een een nieuwe online simulator van Etre. Je kunt daar een foto uploaden, waarna op drie verschillende manieren gesimuleerd wordt hoe je foto er uitziet voor iemand die kleurenblind is. Er zijn drie soorten kleurenblindheid waaruit je kunt kiezen (twee keer rood-groene kleurenblindheid en een keer blauw-gele). Na het uploaden zie je het verschil. Door de klikken op een link kun je de twee andere soorten kleurenblindheid zien.

Een eigen voorbeeld. Uiterst links het origineel, daarnaast de drie vormen kleurenblindheid

Beperking

Iets waar je rekening mee moet houden bij het uploaden is dat Etre om bandbreedte te sparen nogal flinke beperkingen heeft opgelegd voor de eigenschappen van een foto. Allereerst mag deze niet meer dan 1000 pixels tellen, zowel horizontaal als vertikaal. Een nog iets serieuzer probleem is dat de bestandsomvang niet meer dan 100 kB mag bedragen en dat is best een uitdaging. Om dat te halen moet je de resolutie nog wat verder terugschroeven en de compressie flink vergroten (kies voor progressieve compressie)

Kleurenblind?

Ken jij mensen in je omgeving die kleurenblind zijn? Merk je dat op de manier hoe ze foto’s ervaren? Of ben je zelf kleurenblind, hoe ervaar jij dat dan?

Deel dit

Eén antwoord op “Hoe ziet een kleurenblinde jouw foto’s?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *