Hoe gebruik je de juiste witbalans?

De witbalans is een belangrijk onderdeel voor je foto’s. De juiste witbalans maakt of breekt de sfeer en moet ervoor zorgen dat kleuren overkomen zoals ze in werkelijkheid zijn. Toch is de witbalans niet het meest essentiële punt van aandacht, zeker niet wanneer je in RAW fotografeert.

In een RAW-file zijn veel essentiële punten van de foto, zoals de witbalans en de kleurtemperatuur, nog aan te passen. Desalniettemin kan het voor jezelf een fijne manier van werken zijn als je direct de juiste witbalans te pakken hebt en daardoor meteen een goed resultaat ziet op het scherm van je camera. Hoe weet je hoe je de juiste witbalans moet gebruiken?

Wat is de witbalans?

Niet alle typen licht leveren dezelfde kleurtemperatuur op in een foto. Bij kaarslicht krijg je een ander resultaat dan bij TL-licht. De witbalans bepaalt of een foto er koel of warm uitziet en houdt rekening met het licht dat aanwezig is.

Het gebruik van de juiste witbalans voorkomt kleurzwemen in je foto, bijvoorbeeld een blauwe gloed in een foto met veel sneeuw in een wintersportgebied, of een gelige foto van een diner in een wit interieur. Deze kleurzwemen hoeven niet verkeerd te zijn en geven vaak juist een bepaalde sfeer die kan passen bij je foto, maar wil je de juiste kleurtemperatuur in je foto en een zo neutraal mogelijk resultaat, dan is het belangrijk om de witbalans goed in te stellen. Wit is dan echt wit, en pas dan heb je een neutraal punt van waaruit je de foto kunt gaan bewerken.

Hoe gebruik je de juiste witbalans?
Van een koele foto (links), naar iets warmer (midden), naar warm (rechts) – alleen door de witbalans aan te passen.

Hoe werkt het?

Lichttemperatuur wordt gemeten in Kelvin. Afhankelijk van de belichting die ergens aanwezig is, komen de drie primaire kleuren (Rood, Groen en Blauw, ook wel RGB) in verschillende verhoudingen voor. Hoe hoger de Kelvin-waarde, hoe blauwer het licht. Zo heeft zonlicht een temperatuur van ongeveer 5200K en is een gloeilamp ongeveer 3200K.

Met de witbalans-optie op je camera kun je je camera vertellen welke soort licht aanwezig is. De camera berekent dan het verschil tussen de kleurtemperatuur van de witte objecten op de foto en de neutrale waarde die dit object zou moeten bevatten. Alle onderdelen van de foto worden vervolgens met deze berekening gecompenseerd, zodat een neutrale foto ontstaat.

Hoe gebruik je de juiste witbalans?

Je camera biedt verschillende opties voor de witbalans, vaak dingen als: auto, daglicht, schaduw, bewolkt, kunstlicht, fluorescerend, flitslicht en aangepast (handmatig). Mijn advies is om, wanneer je niet zeker bent, de witbalans altijd op ‘auto’ te laten staan. Als je in RAW fotografeert, kun je de witbalans altijd nog naar behoefte aanpassen in bijvoorbeeld Lightroom.

Hoe gebruik je de juiste witbalans?
De ‘correcte’ witbalans hoeft niet altijd te werken: deze foto oogt, ondanks juist gebruik van de witbalans, vrij koel.
Hoe gebruik je de juiste witbalans?
Pas de witbalans aan en je houdt een wat sfeervollere foto over.

Betekent niet dat de ‘auto’-stand altijd dé uitkomst is. Je kunt, door met de witbalans te spelen, onverwachte resultaten creëren. Een etentje ziet er waarschijnlijk maar saai uit zonder wat gelige sfeerverlichting en een zonsondergang wordt waarschijnlijk alleen maar mooier wanneer je de witbalans instelt op ‘bewolkt’, zodat de kleuren nog wat warmer gecompenseerd worden. Wit is dan niet wit, maar dat hoeft ook niet altijd. Ook voor de witbalans geldt: wees creatief. Na verloop van tijd is het makkelijker om per situatie in te schatten wat werkt.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *