Het nut van softwarematige lenscorrectie

In Lightroom 3.0 en Photoshop CS5, evenals een aantal andere softwaretitels (zoals DxO), zit een automatische lenscorrectie-functie. Handmatige lenscorrectie is al langer mogelijk, ook met de goedkopere pakketten, maar daarbij moet je in meerdere stappen zelf vertekeningen weghalen en lensfouten als chromatische aberratie en vignettering. Automatische lenscorrectie wordt uitgevoerd op basis van een ingebouwde lenzendatabase. De kenmerken, inclusief de zwakke plekken, van het objectief zijn dan bekend en deze kunnen softwarematige gecompenseerd worden. Stel dat een bepaalde lens last heeft van vignettering op f2.8, dan compenseert de software dat. Ook de vertekeningen en chromatische aberratie worden hierin meegenomen. Hoewel de functie niet voor iedere foto nuttig is, is het een overtuigende ‘timesaver’ (die je heel wat handmatige handelingen per foto bespaart). Overigens is de lenscorrectie niet altijd even effectief, bijvoorbeeld omdat tijdens perspectiefcorrectie een deel uit beeld verdwijnt, maar gelukkig kun je dan altijd overschakelen op handmatige correctie. 

Het effect van automatische lenscorrectie (perspectiefvertekening).
Ga met de muispijl op de foto staan om het verschil te zien. 

Chromatische aberratie

In de praktijk is automatische lenscorrectie vooral zeer effectief tegen chromatische aberratie (ook wel kleurschifting en purple fringing genoemd). Dit type lensfouten kun je herkennen aan paarse, groene of blauwe randjes in contrastrijke delen van een foto (vooral bij scherpe randen, zoals de overgang van een gebouw naar de lucht). Dit probleem doet zich vooral voor bij groothoeklenzen en wordt veroorzaakt door schuin invallend licht (wit licht valt uiteen in verschillende kleuren). Hieronder kun je zien dat dit probleem softwarematig zeer goed gecorrigeerd kan worden via automatische lenscorrectie (in dit geval in Lightroom).

Handmatige correctie

Automatische lenscorrectie kun je aan en uitzetten. Chromatische aberratie wordt vrij goed gecorrigeerd, maar perspectiefvertekening leidt soms tot ongewenste (en soms ook incorrecte) resultaten. Gelukkig heb je in dat geval de mogelijkheid om over te schakelen van automatische lenscorrectie naar handmatige, waarbij je een flink scala opties krijgt.

Automatische en handmatige lenscorrectie
Ga met de muis op het plaatje staan voor het verschil 

Conclusie

Mocht je regelmatig geconfronteerd worden met lensfouten zoals chromatische aberratie, vignettering of perspectiefvertekening, dan kan automatische lenscorrectie je heel wat tijd besparen. De functie is te vinden in verschillende softwaretitels, echter meestal niet in de goedkoopste instappakketten.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *