Het bewerken van ruis in je foto met Adobe Lightroom

Al eerder schreef ik een artikel over hoe je ervoor kunt zorgen dat je de ISO-waarde zo laag mogelijk kunt houden bij het maken van een foto. Is het je niet gelukt om de ISO-waarde naar beneden te krijgen en zit je nu met ongewilde ruis in je foto? Geen zorgen, met een fotobewerkingsprogramma als Adobe Lightroom of Photoshop kun je de foto voor een groot deel naar tevredenheid aanpassen!

ISO001

Zoals je ziet zit in bovenstaande foto, gemaakt op een donkere locatie met veel verschillend (kunst)licht, veel ruis. Mijn camera was ingesteld op 1/80, f2.8 en ISO3200 en dit leverde bovenstaand resultaat op.

ISO002

Ik voegde wat helderheid en contrast toe, maar was absoluut niet tevreden met de ruis. Hoe is dit te verbeteren?

De instellingen voor ruisreductie vind je in Lightroom in de Ontwikkel-module aan de rechterkant, onder het kopje ‘Details’. Je vindt hier de instellingen voor luminantie (helderheidsruis) en kleurtintruis. De eerste geeft een korrelig effect aan je foto, wat doet denken aan foto’s van vroeger. Kleurtintruis geeft, met name in schaduwpartijen, extra kleurpixels die er eigenlijk niet horen.

In het menu vind je onder ‘luminantie’ de opties ‘details’ en ‘contrast’, en onder kleurtint ‘details’ en ‘vloeiendheid’. Begin met de luminantie en probeer deze te optimaliseren, zonder dat je foto er nep uit komt te zien. Met ‘details’ verscherp je de details weer. Zoom in op de foto en bekijk alle details goed. Het optimaliseren van ruis is lastig: te veel ruisreductie kan je foto’s onrealistisch (te glad) maken en verscherping verscherpt ook de ruis. Zoek hier dus een evenwicht in.

De opties stonden bij deze foto standaard ingesteld op luminantie 0, details 50, contrast 0, kleurtint 25, details 50 en vloeiendheid 50.

ISO003

Ik speelde wat met de schuifjes en kreeg bovenstaand resultaat. Ik paste luminantie aan naar 100, contrast naar 81 en vloeiendheid naar 93. Deze bewerking werkt absoluut niet bij alle foto’s. Wanneer je mensen hebt gefotografeerd, moet je voorzichtig zijn met de luminantie. Je modellen kunnen er uit gaan zien als een barbiepop met een gladgestreken gezicht en dat wil je niet. Voor deze foto vond ik de ‘gladde’ look mooi ogen, omdat de flessen natuurlijk ook van glas zijn gemaakt. Speel met de schuifjes en bekijk of het resultaat nog steeds natuurlijk oogt.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *