Heeft filmen met een D-SLR toekomst?

Filmen met een D-SLR (dan ook HDSLR’s genoemd) is zeer populair. Lang niet iedere fotograaf doet het, maar met name de filmindustrie en gevorderde videofilmers zijn zeer te spreken over de mogelijkheden en met name de betaalbaarheid ervan. Immers, een videocamera met een grote sensor en verwisselbare objectieven is doorgaans onbetaalbaar. Maar tegenwoordig kun je al in 720p of 1080p hd-kwaliteit filmen met een instap-spiegelreflex. Het scherptediepte-effect (dankzij de APS-C of fullframe sensor) is groot, waardoor het resultaat al snel professioneel oogt als je tijdens het filmen wat aan de scherpstelring draait. Het is meer dan opvallend dat ook grote filmproductiemaatschappijen een leger D-SLR’s heeft aangeschaft voor de productie van onder andere reclamefilms. Maar ook de amateur haalt met een spiegelreflex een potentieel goede videocamera in huis die professionele resultaten produceert.

Beperkingen

Toch zijn er ook beperkingen. De vorm van de camera is nog steeds geoptimaliseerd voor het maken van foto’s en niet voor video. Voor ervaren videografen ligt een spiegelreflex meestal niet optimaal in de hand. Ook het gebrek aan een grote zoeker is een probleem. De optische zoeker heeft immers geen effect en een spiegelreflex met een elektronische zoeker bestaat nog niet (systeemcamera’s uitgezonderd). Het lcd-scherm is niet goed bruikbaar om nauwkeurig te kunnen scherpstellen, al zijn daar wel allerlei accessoires voor, zoals een vergroter die je ervoor kunt monteren (of een extern lcd-scherm). Ook neveneffecten als ‘rolling shutters’ (waarbij de camera bewegingen niet kan bijbenen, doordat een sensor de informatie van boven naar beneden uitleest) zijn een serieus probleem voor videografen.

Geen bestaansrecht meer?

Volgens de bekende Amerikaanse cameracriticus Thom Hogan hebben HDSLR’s hun bestaansrecht eigenlijk verloren nu grote spelers als Sony en Panasonic met videocamera’s op de markt zijn gekomen die ook een grote sensor aan boord hebben en eveneens de optie bieden om lenzen te wisselen. Volgens Thom bieden deze producten dezelfde voordelen als een spiegelreflex, maar zijn ze wèl geoptimaliseerd voor het maken van videofilms. 

Hij zegt onder andere het volgende:

“DSLR-enabled video is pretty compromised and about to be eclipsed by prosumer and pro video equipment, much as I predicted some time ago. Both Sony and Panasonic now have large sensor video products, with more coming. Those products blow away the capabilities within DSLRs for one simple reason: the sensor is optimized for video use. In order to get 1920×1080 (1080P) or 1280×720 (720P) out of our DSLR sensors, the cameras do two things: they line skip and they sub-sample within a line. The results are rolling shutters, artifacts, and less than optimal color information. Those dedicated large-sensor video cameras fix all those things. The output from the new Sony NEX-FS100E is noticeably better than any video-enabled DSLR I’ve seen to date. If I’m serious about video production, why would I compromise by using a DSLR? Plus the FS100E is configured to be a video camera from the get-go.”

Wat vind jij? Is videofilmen met een D-SLR een tijdelijke trend?

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *