Hands-on preview: Panasonic Lumix GF6

De aanpassingen aan de GF6 zijn significant. De camera is echt een flinke stap omhoog gegaan ten opzichte van zijn voorgangers. Het is nauwelijks meer een instapcamera, want hij biedt ook genoeg voor gevorderde amateurfotografen. Dat biedt overigens weer ruimte aan de onderkant, die voorlopig zal worden ingevuld door zijn voorganger, de GF5 (die blijft dus nog op de markt).

Een belangrijke verbetering is dat de GF6 nu is uitgerust met dezelfde 16 megapixel-sensor die we al eerder in de high-end Lumix camera’s zagen. Hij identiek aan die van de GX1. Dat is een flinke verbetering, want de GF-serie gebruikte jarenlang dezelfde 12 megapixel-sensor, die los van wat tweaks nauwelijks verbeterd was en daardoor flink achterliep bij andere systeemcamera’s, waaronder die van Panasonic zelf. De GF6 presteert wat betreft beeldkwaliteit nu vrijwel gelijk aan de GX- en G-serie camera’s van Panasonic. Dat blijkt ook wel, want de maximale lichtgevoeligheid (ISO) is opgelopen van ISO 12.800 naar ISO 25.600! Maar er is meer…

De belangrijkste specificaties:

 • Nieuwe sensor voor de GF-serie (die van de GX1)
 • Verbeterde low-light performance
 • 16 megapixels
 • PASM-programmawieltje bovenop de camera
 • ISO 100-25.600
 • 1080p 50i/60i (ook i.c.m. met PASM-standen)
 • NFC en wifi
 • 4,2 bps
 • stereo microfoon
 • 180 graden kantelbaar en aanraakgevoelig lcd-scherm
 • Elektronische zoom (i.c.m. met PZ-lenzen)
 • Extra’s: stop motion animatie, remote control via smartphone

Een van de grote verbeteringen van de GF6 is dus de sensor. Maar is er meer, veel meer! De GF6-serie krijgt ook een flink wat extra aantrekkingskracht op gevorderde fotografen met een PASM-wieltje bovenop de body. Ondanks de knop van deze knop, die ook nog twee programmeerbare C-standen bevat, heeft de GF6 niet veel ruimte moeten prijsgeven. Hij is nog steeds zeer compact. De PASM-knop komt niet boven de bolle bovenkant (waar de interne flitser zit) uit.

Kantelbaar scherm en achterzijde

De achterzijde van de camera is grotendeels hetzelfde gebleven, met uitzondering van het kantelbare scherm. Doordat het scherm nu kantelbaar is, kun je makkelijker vanuit lastige hoeken fotograferen (laag bij de grond, hoog in de lucht). Ook kun je makkelijk een zelfportret (of video) maken, doordat het scherm 180 graden omhoog kan, waardoor je jezelf kunt zien.

Aan de achterkant is één extra knop bijgekomen, de (programmeerbare) Fn2 knop. De andere knoppen zijn nu zwart in plaats van zilver (bij de GF5) met uitzondering van de ronde middenknop.

De GF6 is uitgerust met NFC en wifi. Tijdens de introductie van de TZ35 en TZ40 demonstreerde Panasonic die functionaliteit al eens. NFC is een vooral een hulpmiddel om foto’s en video’s via wifi over te zetten naar een smartphone of een tablet. Aan de zijkant van de camera (op de foto hieronder, rechts) zie je het NFC vlak zitten. Zodra hier een smartphone met NFC tegenaan wordt gehouden, wordt automatisch een link tussen beide apparaten gelegd. Dit maakt wifi eenvoudiger in gebruik, doordat handmatige instellingen overbodig worden (het kan natuurlijk nog wel). Ook kun je de camera op afstand besturen via wifi.

Zoomknop

Rondom de ontspanknop zit ook een zoomknop. Als je PowerZoom-lenzen (PZ) gebruikt, zoals de 14-42 PZ, dan kun je via die knop elektronisch zoomen. Dat maakt de drempel voor compactcameragebruikers weer wat lager, want zij kunnen op zelfde manier blijven zoomen. Ook zit de zoomknop nu meer onder handbereik. Elektronische zoom is ook een must voor video. Bij de Lumix G5 werd voor het electronisch zoomen nog een schuifje bovenop de body gebruikt, bij de GF6 is het dus vergelijkbaar ‘hendeltje’ die we ook van compactcamera’s kennen (rondom de ontspanknop).

Kitlenzen

Speciaal voor de GF6 heeft Panasonic ook een meer compacte standaard kitlens ontwikkeld (de G H-PS14042-W). Deze is kleiner als de reguliere 14-42mm en hij wordt exclusief bij de GF6 geleverd (dus niet bij andere camera’s). Die nieuwe lens is overigens niet te vergelijken met de 14-42 PowerZoom – dat is nog steeds de meest compacte kitlens die wat ons betreft ook het beste van de GF6 past. Helaas is dit niet de standaardlens, maar moet je er circa € 150 extra voor neertellen (ten opzichte van de reguliere kitlens).

Overig

De GF6 zou onder slechte lichtomstandigheden ook beter scherpstellen omdat de autofocus dan bewust wat langzamer gaat werken (dat moet hunten voorkomen). Ook is hij met 4,2 bps ietsje sneller dan zijn voorganger. Ook de accu zou iets langer mee moeten gaan (360 foto’s in plaats van 320), al wat dat tijdens de vroege preview die wij kregen nog niet helemaal concreet vastgesteld. Ten slotte is het touchpaneel nu capacitief in plaats van resistief, waardoor het net zo soepel werkt als op smartphones (een klein nadeel is weer dat dit niet werkt met b.v. handschoenen).

Wij vinden dat Panasonic goed z’n best heeft gedaan om de GF6 naar een hoger niveau te tillen. Door de vele verbeteringen is de camera nu interessanter voor een veel breder publiek. Wie vanwege de beeldkwaliteit naar de GX1 of G-serie (of de E-PL5 van Olympus)  keek, kan nu de GF6 ook meenemen in zijn/haar overweging. Gevorderde fotografen zullen blij zijn dat ze niet meer zo vaak het menu hoeven in te duiken, maar dat er nu een PASM-draaiwiel aanwezig is (inclusief twee programmeerbare standen). En wie van creatieve standpunten houdt, kan nu ook bij de GF-serie terecht voor een kantelbaar (aanraakgevoelig) scherm. De GF6 heeft daardoor een serieuze sprong vooruit gemaakt. Netjes, aangezien de prijs niet is opgelopen. Net als de GF5 heeft de goedkoopste kit een adviesprijs van € 550 (en met de PowerZoom € 700).

Zijn voornaamste concurrent is de Olympus E-PL5. Eveneens een compacte camera met goede sensor, PASM-draaiwieltje en kantelbaar scherm, maar dan mét een flitsvoet (maar weer zonder interne flitser).

Wil je weten wat voor beeldkwaliteit de Panasonic Lumix GF6 biedt? Bekijk dan onze testfoto’s, gemaakt in Wenen.

Prijsinformatie

DMC-GF6KEG-K (14-42mm Compact) € 549,95
DMC-GF6KEG-T (14-42mm Compact) € 549,95
DMC-GF6KEG-W (14-42mm Compact) € 549,95
DMC-GF6XEG-K (14-42mm Powerzoom) € 699,95
DMC-GF6WEG-K (14-42mm Compact + 45-150mm) € 749,95

We gaan de camera nu verder in de praktijk aan de tand voelen en zullen nog terugkomen op de prestaties.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *