Hands-on preview: Panasonic Lumix G6

Toen in 2008 de Panasonic Lumix G1 het levenslicht zag tijdens de Photokina was dat een kleine revolutie. De G1 was de eerste ‘systeemcamera’, een camera met de sensor (en dus de beeldkwaliteit) van een spiegelreflex en verwisselbare lenzen, maar zonder spiegel en daardoor in een veel kleinere behuizing. Andere fabrikanten volgden snel en Panasonic hield er zelf ook een flink tempo in. Na de G2 en G10, G3 (review) en G5 (review)  is het nu tijd voor de G6. De G6 is een ‘extra’ model binnen de G-lijn, wat betekent dat de G5 nog even zal bestaan (net als de GF5 die naast de GF6 zal bestaan). Maar wat is er zoal nieuw aan de G6?


Op het eerste gezicht lijkt de camera niet tot nauwelijks veranderd ten opzichte van de G5. En eerlijk gezegd is dat ook wel een beetje zo. De GF6 is een stuk ingrijpender veranderd ten opzichte van de GF5, maar tussen de G5 en G6 zijn de verschillen te overzien. Uiteraard zijn er verbeteringen. Zo heeft de G6 nu een OLED EVF, betere AF-tracking, een hogere burst–snelheid en wifi plus NFC (net als de GF6). Ook ondersteunt de G6 ‘focus peaking‘, waarmee je makkelijker handmatig kunt scherpstellen. Wat betreft video schuift hij duidelijk wat meer omhoog richting de GH3; hij ondersteunt nu een externe microfoon, 24p AVCHD en 50p MP4 en volledige controle in de PASM-modi. We hebben op twee bijeenkomsten (onder embargo) kunnen spelen met de nieuwe G6. Testfoto’s volgen later.

De belangrijkste specificaties:

 • 16 megapixel-sensor
 • Verbeterde low-light performance
 • ISO 100-25.600
 • 1080p 50p/60p video (ook i.c.m. met PASM-standen)
 • NFC en wifi
 • 7 bps burst (ipv 6 bps)
 • stereo microfoon
 • aansluiting voor externe microfoon
 • Focus peaking
 • kantel- en draaibaar en aanraakgevoelig lcd-scherm (capacitief)
 • Elektronische zoom (i.c.m. met PZ-lenzen)
 • Extra’s: stop motion animatie, remote control via smartphone

In vergelijking met de G5 zijn er wat aanpassingen gedaan aan de body. De camera is iets minder hoekig en wat meer ronder van vorm. Zilveren details op de ontspanknop, de lens-ontgrendelknop en rondom de vatting zijn verdwenen. Ook is de camera aan de voorzijde van beduidend meer stug rubber voorzien voor een betere grip (de G5 had dit alleen aan de kant van de ontspanknop). De stereo microfoon en de flitsvoet zijn wat verzonken en ook het programmawiel is een stuk platter geworden. Het schuifje voor de elektronische zoom (waarmee je ook eventueel snel instellingen, zoals belichtingscompensatie, kunt aanpassen) is nog identiek aan de G5, terwijl Panasonic voor de GF6 voor een compactcamera-achtig zoomschuifje rond de ontspanknop had gekozen. Dat is ook wel een beetje logisch aangezien de GF6 deels op (voormalige) compactcamera-gebruikers is gericht, terwijl de G6 zich richt op de meer gevorderde amateurfotograaf.

Kantelbaar scherm en achterzijde

Dat de G6 een kantelbaar scherm heeft is geen verrassing. Zelfs de aloude G1 had dat al. Ten opzichte van de GF6 is het scherm niet alleen kantelbaar, maar ook draaibaar. Je klapt het scherm uit naar links en kunt er dan alle kanten mee op. Daardoor ben je nog flexibeler en kun je creatiever fotograferen (bijvoorbeeld vanuit lastige standpunten). Net als bij de G5 is het scherm aanraakgevoelig en kun je daardoor dus ook snel een instelling wijzigen of met één klik een foto maken. Nieuw is dat Panasonic nu geen resistief scherm meer gebruikt, maar een capicatieve variant, die we ook kennen van smartphones. Die zijn prettiger in het gebruik, maar het nadeel is dat ze wat minder makkelijk zijn te bedienen met bijvoorbeeld handschoenen. TouchPad AF, geïntroduceerd in de G5, is ook nog steeds van de partij.

EVF

Nieuw is ook een verbeterde EVF. Deze is nu van het OLED type, wat de beeldkwaliteit ten goede zou komen. Overigens is de resolutie ongewijzigd: 1440k dots. Wel is de verhouding anders, namelijk 3:2 in plaats van 4:3. De nieuwe OLED elektronische zoeker zou in vergelijking met die van de G5 beduidend minder ‘lag’ (zichtbare vertraging) hebben; de lag is gedaald van 25,9 msec naar 9,2 msec. Ook de contrastratio is flink toegenomen volgens Panasonic, van 150:1 naar 10.000:1.

Net als de GF6 is de G6 ook uitgerust met NFC en wifi. NFC is een vooral een hulpmiddel om foto’s en video’s via wifi over te zetten naar een smartphone of een tablet. Aan de zijkant van de camera zit het NFC vlak. Zodra hier een smartphone met NFC tegenaan wordt gehouden, wordt automatisch een link tussen beide apparaten gelegd. Dit maakt wifi eenvoudiger in gebruik, doordat handmatige instellingen overbodig worden (het kan natuurlijk nog wel). Ook kun je de camera op afstand besturen via wifi. Met één druk op de knop kun je nu een foto delen via een smartphone.

Nieuwe 14-140mm

Van Panasonic’s superzoom, de 14-140mm, is nu een nieuwe versie verschenen. De nieuwe G VARIO 14-140mm f/3.5-5.6 ASPH. / POWER O.I.S lens biedt nog steeds 10x optische zoom (omgerekend 28-280mm), maar is een stuk compacter geworden. De lens is compatibel met de sensordrive bij maximaal 240 fps, zodat optimaal kan worden geprofiteerd van camera’s met een ultrasnel AF-systeem, aldus Panasonic (doelend op de GH3 en G6)

Overig

Videofilmers zullen de G6 een stuk interessanter vinden dan de andere G-serie camera’s nu deze ook een externe microfooningang aan boord heeft. Bovendien is de sensor volgens Panasonic afgeleid van die van de GH2 wat perspectief biedt. Dankzij een nieuwe Venus Engine processor zou de beeldkwaliteit op foto- en videogebied beter zijn dan de G5. Dat zou vooral in low-light tot uiting moeten komen. Vandaar dat de G6 nu ook ISO 25.600 ondersteunt.

Panasonic introduceert nieuwe LUMIX G camera: DMC-G6 en LUMIX G VARIO 14-140mm lens

Panasonic kondigt de DMC-G6 aan, met een vernieuwde Venus Engine voor verhoogde beeldkwaliteit. De LUMIX G VARIO 14-140mm lens is erg veelzijdig: voor het maken van landschapsfoto’s tot actiefoto’s van sportevenementen

Vandaag introduceert Panasonic zijn nieuwste DSLM-camera, de LUMIX DMC-G6. Deze camera heeft een 16,05-megapixel Live MOS-sensor, geavanceerde ruisonderdrukkingssystemen en een Low Light AF-functie, zodat enthousiaste fotografen bij weinig omgevingslicht nog mooiere foto’s kunnen maken.

Systeemcamera met verbeterde beeldkwaliteit

Met de vernieuwde, krachtige Venus Engine en de 16,05-megapixel Live MOS-sensor van de LUMIX DMC-G6 kunnen gebruikers laten zien dat DSLM-camera’s een perfecte beeldkwaliteit leveren. Daarnaast heeft de camera een verbeterd ISO-bereik, van 160 ISO tot wel 25600 ISO (uitgebreid), waardoor zelfs bij heel weinig omgevingslicht foto’s kunnen worden gemaakt.

De LUMIX DMC-G6 beschikt over een zeer snel AF-systeem en Accurate AF en Low Light AF, ideaal voor het maken van foto’s bij mindere goede lichtomstandigheden. Men hoeft hierdoor nooit meer het perfecte moment te missen. De camera biedt een groot aantal AF-modi, waaronder multiple-area AF, Face Detection en AF Tracking. Met deze laatste modus blijft de LUMIX DMC-G6 zich scherpstellen op een onderwerp, zelfs als het beweegt. Daarnaast biedt de burstopnamefunctie van de LUMIX DMC-G6 de mogelijkheid om met zeven frames per seconde (fps) en in volledige resolutie uitzonderlijk scherpe serieopnames te maken van snelbewegende onderwerpen.

Niet alleen de beeldkwaliteit van foto’s is verbeterd. De LUMIX DMC-G6 beschikt ook over een 24p-videomodus waarmee de gebruiker bewegende beelden kan vastleggen en deze kan afspelen in een kwaliteit die die van film evenaart. De sensor en de Venus Engine stellen de camera in staat om opnames te maken in Full HD 1080/50p met stereogeluid. Dit zorgt voor een professionele filmkwaliteit met een minimale hoeveelheid ruis. De LUMIX DMC-G6 biedt verschillende compressie- en compatibiliteitsopties: videobeelden kunnen worden vastgelegd in zowel AVCHD Progressive als MP4. De camera biedt lange opnametijden, een zeer toegankelijke bediening, een geavanceerd AF-systeem en speciale LUMIX G lenzen voor video-opnames. Hierdoor is de LUMIX DMC-G6 de perfecte keus als men heel eenvoudig prachtige video’s wil maken.

Een beter beeld en snellere bediening

De LUMIX DMC-G6 beschikt over een OLED-zoeker die helderder is dan een traditionele LCD-zoeker. Daarnaast geeft deze zoeker beelden ook sneller weer, is buiten beter zichtbaar bij helder zonlicht en verbruikt minder energie, zodat de batterij langer meegaat.

Bij het bepalen van de compositie voor foto’s en video’s kan men de elektronische zoeker (EVF) met oogsensor gebruiken of het 3 inch grote, vrij draaibare, hoge resolutie scherm. Zo kan elk moment op de juiste wijze worden vastgelegd. Daarnaast geeft de revolutionaire touchbediening de gebruiker de mogelijkheid prachtige composities te kiezen en vast te leggen. De camera biedt bijvoorbeeld full-area touchscherpstelling: door het grote scherm aan te raken wordt onmiddellijk scherpgesteld op het onderwerp of op de achtergrond, zelfs als de EVF wordt gebruikt.

Draadloze connectiviteit met Wi-Fi en NFC

De LUMIX DMC-GF6, die eerder deze maand is geïntroduceerd, was de eerste camera in de LUMIX G serie die geïntegreerde Wi-Fi- en NFC-connectiviteit bood. De LUMIX DMC-G6 beschikt ook over deze technologie, waardoor met een camera met verwisselbare lens nu nog flexibeler en gemakkelijker beelden kunnen worden vastgelegd en gedeeld.  Na de eerste instelling kunnen tablets en smartphones die gebruikt worden voor het maken van opnames op afstand met één enkele aanraking worden aangesloten. De gebruiker hoeft dus niet iedere keer opnieuw autorisatiegegevens in te voeren.

De LUMIX G VARIO 14-140mm

Panasonic introduceert ook de LUMIX G VARIO 14-140mm/F3.5-5.6 ASPH./POWER O.I.S lens. Een verwisselbare lens die geschikt is voor het vastleggen van uiteenlopende beelden, van uitgestrekte landschappen tot actiefoto’s van sportevenementen.

Deze nieuwe lens biedt een 10x optische zoom, heeft een stijlvolle compacte, metalen body en is speciaal ontworpen voor DSLM LUMIX G camera’s en de Micro Four Thirds-standaard.  De lens is ook compatibel met de sensordrive bij maximaal 240 fps, zodat optimaal kan worden geprofiteerd van camera’s met een ultrasnel AF-systeem, zoals de LUMIX DMC-GH3 en de nieuwe LUMIX DMC-G6.

De LUMIX G VARIO 14-140mm (vergelijkbaar met 28-280 mm op een 35mm-camera) is ook geoptimaliseerd voor HD video-opnames. Daarnaast is hij zeer geschikt voor het maken van heldere, scherpe foto’s van sportevenementen en andere onderwerpen die zich veraf bevinden.

De lens heeft POWER O.I.S., de optische beeldstabilisator van Panasonic, met een lensshiftsysteem waardoor er zelfs in de telestand stabiele opnames kunnen worden gemaakt.  Dit zorgt er niet alleen voor dat kleine, snelle bewegingen maar ook grote, langzame bewegingen op effectieve wijze worden gecompenseerd. Zo kunnen er met gemak fantastisch scherpe opnames worden gemaakt, zelfs bij weinig licht, zoals ‘s avonds of binnenshuis.

De LUMIX G VARIO 14-140mm is de nieuwste toevoeging aan het LUMIX G microsysteem, dat het grootste assortiment Micro Four Thirds-lenzen en accessoires biedt dat er verkrijgbaar is. De gebruiker kan dus voor elk moment de juiste combinatie kiezen. Tot het assortiment behoort ook de  ‘X’-serie voor LUMIX G. Dit zijn ultracompacte elektronische power zoomlenzen waarin de meest geavanceerd optische technologieën zijn toegepast.

De Panasonic DMC-G6 is vanaf mei leverbaar in het zwart en bruin.

De Panasonic Lumix G6 is een interessant vervolg op de eerdere G-serie camera’s. Eerlijk gezegd zijn de verbeteringen niet bepaald revolutionair, maar alles bij elkaar opgeteld is het niet onaardig. De OLED EVF is een flinke stap vooruit, de betere AF-tracking beloofd veel goeds en de combinatie van wifi en NFC biedt nieuwe creatieve mogelijkheden (ook omdat de camera daardoor op afstand te bedienen is vanaf een smartphone of tablet). Wat betreft video schuift de G6 ook wat omhoog richting de GH6, wat goed nieuws is voor de in video geïnteresseerd consument (en meer fanatieke filmer).

De strategie van Panasonic is wel interessant. De G5 is nu inmiddels een jaar op de markt en heeft een aantrekkelijk prijspeil van zo’n € 500 (voor de body) in onze prijsvergelijker. Hij blijft voorlopig dus op de markt, als instapmodel voor de G-serie. De G6 wordt daar boven geplaatst met een adviesprijs van € 599 voor alleen de body. Dat is € 50 minder dan de G5 tijdens diens introductie. Panasonic zet dus duidelijk scherp in op prijs. En met het huidige uitgebreide productportfolio (GF5, GF6, GX1, G5, G6, GH3) is dat geen onaardige strategie.

Prijsinformatie

G6 body 599 euro
G6 14-42 699 euro
G6 14-42 PZ (PowerZoom) 849 euro
G6 14-140mm zoomkit 1099 euro
G6 14-42mm + 45-150mm 899 euro

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *